ГоловнаНовини ЖКГЕлектроенергетикаМіненерго буде жорсткіше контролювати ринок електроенергії України

Міненерго буде жорсткіше контролювати ринок електроенергії України

Регламент організації та проведення електронних аукціонів з продажу електроенергії були внесені зміни.

 

Міністерство енергетики України має намір підвищити прозорість і змагальність електронних аукціонів з продажу електроенергії за двосторонніми договорами. Про це повідомляє портал "Хвиля" з посиланням на Facebook-аккаунт Міненерго.

Відомство має намір здійснювати моніторинг і аналіз, а також удосконалювати процедури проведення електронних аукціонів з продажу електроенергії за двосторонніми договорами, спрямовані на підвищення прозорості, змагальності під час їх проведення і усунення зловживань.

З цією метою проведено вже сімнадцять засідань Аукціонного комітету. За підсумками 10 з них внесені зміни до Регламенту організації та проведення електронних аукціонів з продажу електроенергії на Товарній біржі "Українська енергетична біржа".

Регламент аукціону доповнений вимогою про те, що розмір пакету лотів, запропонований продавцем, не може перевищувати 20% від загальної кількості лотів, виставлених на продаж в рамках однієї торгової сесії. До зміни продавці могли об'єднувати лоти в пакети без обмежень їх розміру, що призводило до зниження конкуренції при таких торгових сесій.

Крім цього, був введений принцип максимальної цінової вигоди. Фактично продавець вже не зможе відмовитися від розгляду пропозиції того учасника, який запропонував більш високу ціну в порівнянні з пропозиціями інших покупців. Ще недавно у продавців (державних енергогенеруючих компаній) така можливість була. Тепер покупець навіть з невеликою за обсягом заявці може стати переможцем аукціону, якщо його цінова пропозиція буде краще інших.

До того ж, було скасовано зобов'язання ДП "НАЕК" Енергоатом "про здійснення продажу до 5 відсотків помісячного прогнозного обсягу відпуску електроенергії на атомних електростанціях за двосторонніми договорами на спеціальних сесіях електронних аукціонів. Це дозволить збільшити обсяг електроенергії, який підприємство зможе реалізувати на ринку.

 

 

 
Коментарі (0)