ГоловнаНовини ЖКГТарифи ЖКГМіненерго просить НКРЕКП пристати на європейську модель RAB-тарифів

Міненерго просить НКРЕКП пристати на європейську модель RAB-тарифів

RAB-модель, заснована на практиці європейських країн, має визначати норму дохідності на рівні WACC з перерахунком раз на рік, або перед початком регуляторного періоду

RAB-модель, заснована на практиці європейських країн, має визначати норму дохідності на рівні WACC з перерахунком раз на рік, або перед початком регуляторного періоду.

Міністерство енергетики звернулось до НКРЕКП з пропозицією винести на широке обговорення RAB-регулювання на розподіл електроенергії за європейською методологією за напрацюванням Експертною радою Міністерства. Про це пише в своєму блозі Сергій Чех, член Експертної ради Міністерства енергетики.

Сергій Чех зазначив, що Експертна рада при Міністерстві енергетики України на своєму засіданні 21 липня дійшла висновку про те, що Україна потребує запровадження RAB-регулювання для операторів системи розподілу електроенергії за європейським зразком, що передбачає єдину базу активів та ставку доходності на рівні середньозваженої вартості капіталу (WACC). RAB-модель, заснована на практиці європейських країн, має визначати норму дохідності на рівні WACC з перерахунком раз на рік, або перед початком регуляторного періоду.

"Енергетичні експерти, учасники ринку та потенційні інвестори переконані, що позитивними наслідками оновлення інфраструктури електромереж від запровадження моделі RAB-регулювання за європейським зразком стане суттєве покращення рівня якості, надійності та безперебійності електропостачання для всіх споживачів; полегшення приєднання до мереж; зростання інвестиційно привабливості країни; здешевлення послуг із розподілу електроенергії завдяки суттєвому зниженню втрат в мережах", – підкреслив Сергій Чех.

Експерт пише, що ці висновки були спрямовані Міністерством енергетики до НКРЕКП з пропозицією винести на широке обговорення з залученням усіх зацікавлених стейкхолдерів та учасників ринку впровадження саме європейської моделі стимулюючого тарифу.

Водночас, Сергій Чех підкреслює, що проєкт моделі переходу на стимулююче регулювання, запропонований НКРЕКП, відрізняється від європейської практики і не створює інвестиційну привабливість для електроенергетики. Регулятор пропонує розділити бази активів обленерго та нараховувати на них різні ставки повернення інвестицій: низьку на "стару" базу та дещо вищу на "нову". Також пропонується повернення інвестованих коштів на третій рік після вкладення.

"Штучний поділ активів обленерго на "старі" та "нові" активи закладає в таку модель величезні корупційні ризики, адже регулятор буде в ручному режимі на власний розсуд регулювати тариф. Такий підхід зовсім незрозумілий для інвесторів, які є основним джерелом коштів для модернізації електромереж", – підкреслив енергетичний експерт.

Сергій Чех переконаний, що НКРЕКП замість того, щоб впровадити кращі європейські практики, які довели свою ефективність, вкотре намагається експериментувати зі ставками та умовами RAB. На його думку, суперечки навколо RAB-тарифів гальмують як приватизацію державних обленерго, так і прихід на ринок іноземного капіталу, оскільки наразі обленерго не є привабливими для інвесторів, особливо для міжнародних.

"Модернізації електричних мереж вже багато років чекають українська електроенергетика та споживачі усіх категорій. Зараз якраз настав вирішальний момент, коли регулятор буде обирати, яку саме модель РАБ-регулювання взяти за основу: власну застарілу та неефективну, чи європейську прогресивну", - зазначив Чех.

 

 
Коментарі (0)