ГоловнаКоментаріГазопостачанняУкраїна не зможе знайти альтернативи російському газу

Україна не зможе знайти альтернативи російському газу

Київ не в змозі зіскочити з газового гачка Російського Федерації. Україна просто не має альтернатив природному газу північного сусіда. Однак, обидві держави зацікавлені в цій взаємній залежності.

Україна не знайде альтернативи газу з Російської Федерації. І реверс «блакитного» палива з Європи не замінить вітчизняним споживачам палива сусіда. Такої думки притримується директор спеціальних проектів науково-технічного центру «Психея» Геннадій Рябцев в інтерв’ю «ГолосуUa».

На думку експерта, обидві сторони зацікавлені у виконанні умов контракту. Адже ніхто не буде зважати на давні суперечки, тим самим ставивши під удар економіку країни.

«Економіка тут полягає в тому, що і Україна, і Росія зацікавлені у виконанні контракту. Україна зацікавлена, тому що альтернативи російському газу вона знайти не може, скільки б не говорив Яценюк, що ми отримуємо газ по реверсу», - сказав пан Рябцев.

Експерт також наголосив, що зменшення обсягів споживання природного газу в Україні сталося не через зусилля уряду, а через припинення газопостачання Москвою під час загострення «газового» конфлікту.

Крім цього, пан Рябцев пояснив, що перипетії між Україною та РФ навколо «блакитного» палива є лише інформаційним протистоянням двох країн. Експерт підкреслив, що міжнародні відносини, контракти чи угоди між країнами не розриваються так швидко, як wе висвітлюють ЗМІ.

Читайте також: Донеччина може гарантувати країні енергонезалежність

«Є безпосередньо самі угоди, а є інформаційні провокації, які і з того, і з іншого боку практикуються. Провокацією російською є їхні заяви, що «ось, мовляв, вам не вистачить газу», які українські журналісти тут же підхоплюють і розносять, не розуміючи, що таким чином вони підіграють російській стороні. Українська провокація - це «ми будемо переглядати», «ми будемо відмовлятися», «ми будемо перекривати транзит у разі виникнення загрози національній безпеці»... Але насправді нічого в договорах не змінюється: залишається передплата, залишається точно така ж ціна, що визначається формулою 2009 року, залишається цілий ряд дискримінаційних по відношенню до України положень цієї угоди», - сказав експерт.

На думку пана Рябцева, такі маніпуляції лише частина політичних ігор, які негативного впливають на українську енергетичну сферу, яка реалізується лише згідно з положеннями підписаних документів.

Нагадаємо, вчора НАК «Нафтогаз України» вніс 15 млн дол. передоплати «Газпрому» за природний газ. Кошти вчора надійшли на рахунки російського газового монополіста. Так, українська сторона оплатила поставки «блакитного» палива в березні обсягом 46,5 млн кубометрів палива. Однак, за словами представника «Газпрому» цих обсягів, при заявках 10 млн кубометрів в день,  Україні вистачить на кілька днів.

 
Коментарі (0)