ГоловнаНовини ЖКГЗаконодавствоМінінфраструктури лібералізує ринок пасажирських перевезень

Мінінфраструктури лібералізує ринок пасажирських перевезень

Мінінфраструктури вирішило лібкралізувати ринок приміських, міжміських та міжобласних пасажирських перевезень і представило свій проект змін до діючого законодавства

Мінінфранструктури На основі консультацій з учасниками ринку пасажирських перевезень підготувало проект змін до законодавчих актів, покликаний лібералізувати  цей ринок та спростити відносини між його учасниками.

До 26.08.2016 року усі учасники консультаційного процесу мають можливість залишити свої коментарі щодо запропонованих змін. Далі, в першій половині вересня Мінінфраструктури презентує фінальну концепцію лібералізації та дерегуляції ринку регулярних міжобласних, міжміських та приміських автобусних перевезень. Наступним етапом буде практична імплементація напрацювань - внесення змін до існуючих нормативно-правових актів, їх погодження та прийняття з подальшою практичною реалізацією концепції уже в першій половині 2017 року. 

Проект зміни до існуючих нормативно-правових актів в рамках лібералізації та дерегуляції ринку міжобласних, міжміських та приміських регулярних автобусних перевезень

1. Зміни до порядку проведення конкурсу з перевезення пасажирів на автобусному маршруті загального користування, затверджений постановою Кабінету Міністрів України від 03.12.2008 р. № 1081:

- Об’єкт конкурсу може бути запропонований як організатором так і перевізником;

- Перехід від бальної системи конкурсу до відповідності перевізника-претендента умовам конкурсу;

- Он-лайн система подачі документів на конкурс та прозорість процедури проведення конкурсу:

Протягом семи днів з моменту подання документів на участь у конкурсі організатор зобов’язаний повідомити перевізника про відповідність або невідповідність пакету документів умовам конкурсу. Далі, у разі наявності зауважень перевізник має сім днів на внесення змін та приведення пакету у відповідність до вимог. Не пізніше ніж один місяцьпісля подачі пакету документів на участь у конкурсі, у разі якщо пакет документів відповідає умовам конкурсу організатор визначає перевізника переможцем конкурсу;

- Встановлення мінімально необхідного пакету документів для участі у конкурсі згідно ст. 46 Закону України по автомобільний транспорт.

2. Зміни до правила надання послуг пасажирського автомобільного транспорту, затверджені постановою Кабінету Міністрів України від 18.02.1997 № 176 та

Зміни до порядку регулювання діяльності автостанцій, затверджений наказом Міністерства транспорту та зв’язку України від 27.09.2010 № 700, зареєстрований в Міністерстві юстиції України 10.11.2010 за №1068/18363:

- Новий підхід до відносини між автостанцією та перевізником щодо формування авто станційного збору:

Вартість послуг, яка входить до АС збору буде сплачуватися пасажиром тільки за фактом користування тією чи іншою послугою, а не в обов’язковому порядку. Відміна перерахування перевізником частини АС збору автостанціям у разі, якщо пасажир купує квиток не на автостанції;

- Зміна процедури відкриття, закриття та внесення змін до маршруту;

- Спрощення процедури атестації та відкриття автостанції.

3. Зміни до порядку організації перевезень пасажирів та багажу автомобільним транспортом, затверджений наказом Міністерства інфраструктури України від 15.07.2013 № 480, зареєстрований в Міністерстві юстиції України 31.07.2013 за № 1282/23814:

- Спрощення процедури обстеження для відкриття нових маршрутів. Закріпити ініціативу щодо обстеження на міжобласних та внутрішньообласних маршрутах за перевізником.

4. Зміни до порядку розроблення та затвердження паспорта автобусного маршруту, затверджений наказом Міністерства транспорту та зв’язку України від 07.05.2010 № 278, зареєстрований в Міністерстві юстиції України 17.06.2010 № 408/17703:

- Спрощення процедури оформлення паспорту маршруту (пр.: відміна обов’язкового погодження організатором перевезень, органами МВС, дорожніми службами та ДСБТ).

 

 
Коментарі (0)