ГоловнаНовини ЖКГБудівництвоМінрегіон ініціює впровадження параметричного методу нормування в будівництві

Мінрегіон ініціює впровадження параметричного методу нормування в будівництві

Запропонований метод має дозволити суттєво підвищити якість будівельних норм, посилити інвестиційну привабливість будівельного ринку та в цілому покращити розвиток галузі
Міністерство регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України розробило проект Закону України №6577 «Про внесення змін до Закону України «Про будівельні норми», який пропонує використання параметричного методу нормування у будівництві. 
 
Запропонований метод має дозволити суттєво підвищити якість будівельних норм, посилити інвестиційну привабливість будівельного ринку та в цілому покращити розвиток галузі, повідомляє прес-служба Мінрегіону.
 
Сьогодні у більшості розвинених країн застосовується параметричний метод при формуванні вимог будівельних норм. В Україні до сих пір керуються розпорядчим методом, який не роз’яснює ні цілей, ні функцій, ні критеріїв їх виконання і є по суті жорсткою інструкцією, яка не передбачає використання нових технологій та альтернативних рішень у будівництві. 
 
Наприклад, згідно з розпорядчим методом ширина коридору в житлових будинках від дверей квартир до виходу у сходову клітку повинна бути запроектована не менше 3 метрів, без уточнення цілей. Відповідно до параметричного методу ширина коридору проектується з розрахунком, що у разі виникнення пожежі можна безпечно і швидко евакуювати людей із будівлі. Ціль – забезпечення безпечної евакуації людей з будинку у разі виникнення пожежі. Критерій – час евакуації. Вимоги до експлуатаційних характеристик і показників – відстань від дверей.
 
Серед переваг параметричного методу є:
 
— встановлення параметрів (цілей, функціональних вимог, критеріїв) щодо безпеки та якості, яким повинен відповідати об’єкт нормування;
 
— можливість використання проектувальниками прийнятних та альтернативних рішень у будівництві;
 
— роз’яснення цілей нормативних положень, які мають бути досягнені, чітка ієрархія цілей та завдань.
 
 

Проект закону розроблений на виконання плану дій Уряду, схвалений профільним Комітетом Верховної Ради України з питань будівництва, містобудування і житлово-комунального господарства та рекомендований до розгляду в першому читанні. 

 
Коментарі (0)