ГоловнаНовини ЖКГТарифи ЖКГМінрегіон розробив нову концепцію розвитку ЖКГ

Мінрегіон розробив нову концепцію розвитку ЖКГ

Планується, що холодне і гаряче водопостачання перестане для юридичних осіб бути послугою, а стане товаром. Тариф на водопостачання буде розподілений як вартість товару - води плюс вартість розподілу води по внутрішніх мережах.

Юридичні особи будуть віднесені до категорії кваліфікованих споживачів.

Про це в ході VII міжнародного науково-практичного семінару: «Ресурсозбереження та якісне водопостачання - стратегічний напрям розвитку водопровідно-каналізаційного господарства України», який проходить в м.Яремче 07 - 12 лютого 2012 року при інформаційному партнерстві ІА «У.К.», повідомив перший заступник міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Олександр Аліпов.

«Тепер юридичні особи будуть віднесені до категорії кваліфікованих споживачів. Планується, що холодне і гаряче водопостачання перестане для них бути послугою, а стане товаром. Зокрема, тариф на водопостачання буде розподілений як вартість товару (економічно обґрунтована - Авт.) - води плюс вартість розподілу води по внутрішніх мережах», - повідомив О.Аліпов.

Крім того, пан Аліпов зазначив, що при визначенні води як товару, водопостачальні підприємства будуть напряму укладати договори з юридичними особами щодо споживачів і самостійно контролювати якість і умови постачання води споживачам. При цьому, органи місцевого самоврядування будуть регулювати питання тарифоутворення на послуги щодо розподілу води з внутрішніх мереж і обслуговування даних мереж.

Перший заступник міністра Мінрегіону підкреслив, що дані зміни в сфері водопостачання населення не торкнуться.

Нагадаємо, що зараз вартість холодного і гарячого водопостачання визначається як вартість послуги, куди входять як витрати на виробництво ресурсу, так і на обслуговування внутрішніх мереж та розподіл ресурсу по ним.

За словами О.Аліпова, при введенні такого механізму, ліцензію на водопостачання водоканали зможуть отримати тільки при наявності системи технологічного обліку, а саме лічильників, які зчитують обсяги ресурсу.

Також перший заступник міністра зазначив, що на сьогоднішній день Мінрегіон готує законопроект, яким пропонується встановлювати тарифи для населення на послуги ЖКГ на 1 рік. Згідно з новим законопроектом, тарифи для населення будуть встановлюватися з 1 січня і протягом року змінюватися не будуть.

Марія Цатурян, м.Яремче

 
Коментарі (0)