ГоловнаПублікаціїЗаконодавствоМінрегіон уточнив окремі питання діяльності ОСББ

Мінрегіон уточнив окремі питання діяльності ОСББ

Міністерство роз'яснює питання визначення того чи іншого варіанту відносин ОСББ з виконавцями житлово-комунальних послуг, а також щодо передачі житлового комплексу, або його частини з балансу на баланс.

У листі Міністерства регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ від 05.04.2013 р. № 8/10-1011-13 вказано кілька важливих нюансів щодо діяльності ОСББ.

Щодо питання визначення того чи іншого варіанту відносин ОСББ з виконавцями житлово-комунальних послуг у листі йдеться, що за визначеним законом «Про житлово-комунальні послуги» переліком учасників відносин у сфері житлово-комунальних послуг (власник, споживач, виконавець, виробник) ОСББ може виступати у ролі споживача – як колективний замовник (абонент). Однак виступати в якості колективного замовника (абонента) комунальних послуг – це право, а не обов'язок ОСББ.

Статтею 22 закону «Про об'єднання співвласників багатоквартирного будинку» визначено особливості укладення ОСББ договорів про надання житлово-комунальних послуг. Так, об'єднання за договором з постачальниками комунальних послуг може бути колективним замовником (абонентом) таких послуг.

Читайте також: Права та обов'язки українських ОСББ

З урахуванням наведених положень рішення про обрання того чи іншого варіанту відносин із виконавцями комунальних послуг приймається органами управління ОСББ, уповноваженими на це його статутом.

Таким чином, відповідно до викладеної інформації, в будинку, де створено ОСББ, можливі такі варіанти договірних відносин:

1) укладення договорів про надання відповідної комунальної послуги безпосередньо між споживачами (власниками квартир) та виконавцем послуги;

2) укладення договору між підприємством, яке надає відповідну комунальну послугу, та ОСББ як колективним замовником (абонентом).

Що стосується питання передачі житлового комплексу або його частини з балансу на баланс, то в листі нагадується, що Порядок передачі житлового комплексу або його частини з балансу на баланс, затверджений постановою Кабінету Міністрів від 11.10.2002 р. № 1521, регулює процедуру передачі житлового комплексу або його частини на баланс об'єднання з балансу колишнього балансоутримувача.

Читайте також: Недосконалість законодавчої бази гальмує ОСББ

При цьому для прийому-передачі житлового комплексу або його частини з балансу на баланс утворюється відповідна комісія, до повноважень якої належить визначення технічного стану житлового комплексу або його частини відповідно до вимог законодавства та складання акта прийому-передачі житлового комплексу або його частини з балансу на баланс. Датою передачі житлового комплексу або його частини з балансу на баланс є дата підписання акта прийому-передачі.

Крім того, в документі йдеться, що передача житлового будинку проводиться разом з планом земельної ділянки, технічним паспортом будинку та відповідною технічною документацією (інвентарна справа, акт прийняття в експлуатацію, плани зовнішніх мереж тощо) у двомісячний термін після надходження відповідного звернення від об'єднання (п. п. 3 – 5 зазначеного Порядку).

За матеріалами: Юрліга

 
Коментарі (0)