ГоловнаНовини ЖКГВодопостачанняДо питної води «прийде» покращення

До питної води «прийде» покращення

У Мінрегіоні розроблено ряд нормативних актів, метою яких є врегулювання законодавства у сфері питного водопостачання та водовідведення, а також захист навколишнього середовища від негативного впливу скидів стічних вод.

Мінрегіон розробив низку нормативних актів, прийняття яких значно покращить ситуацію з питною водою. Про це повідомив начальник управління інженерних систем Сергій Пахольчук, передає прес-служба Міністерства.

«В Україні питання кількості та якості питної води набуває все більшої актуальності, адже вона знаходить на передостанньому місці в Європі з запасів води. На даний час в країні 80% питної води забезпечується з поверхневих джерел, а 20% - з підземних», - сказав він.

Зазначається, для забезпечення повноцінного функціонування підприємств водопровідно-каналізаційного господарства розроблено проект  Закону України «Про внесення змін до Закону України «Про питну воду та питне водопостачання».

Відтак, його прийняття врегулює питання приймання стічних вод в міські мережі водовідведення.

Окрім того, метою розроблення  проекту є удосконалення законодавства у сфері питного водопостачання та водовідведення та врегулювання відносин, пов'язаних з відведенням, транспортуванням та очищенням стічних вод.

«В проекті передбачена норма запобігання погіршення якості питної води в джерелах питного водопостачання через скиди в системи централізованого водовідведення стічних вод суб’єктами господарювання», - додав пан Пахольчук.

Примітно, ще одним проблемним питанням в Україні є практично повна відсутність очисних споруд з закінченим технологічним процесом обробки та утилізації осадів.

Щоб врегулювати це питання та з метою захисту навколишнього природного середовища від негативного впливу скидів стічних вод промисловості Мінрегіон розробляє законопроект «Про водовідведення та очищення стічних вод населених пунктів».

Також, готуються зміни до Правил технічної експлуатації систем водопостачання та каналізації населених пунктів України,  Правил приймання стічних вод у комунальні та відомчі системи каналізації міст і селищ та Правил користування системами централізованого комунального водопостачання та водовідведення у населених пунктах.

Нагадаємо, парламентарі проголосували за тимчасові зміни до Податкового та Митного кодексів заради модернізації Бортницької станції очистки стічних вод. Таким чином на послуги та/або товари, які здійснюються за рахунок кредитних коштів звільнили від оподаткування.

 
Коментарі (0)