ГоловнаНовини ЖКГЗаконодавствоМінрегіон запланував низку змін з організації просторового розвитку для людей з інвалідністю

Мінрегіон запланував низку змін з організації просторового розвитку для людей з інвалідністю

Міністерство розвитку громад та територій України у 2020 році запланувало низку змін для розв'язання проблеми забезпечення доступного середовища для вільного пересування і безперешкодної комунікації людей з інвалідністю
Міністерство розвитку громад та територій України у 2020 році запланувало низку змін для вирішення проблеми забезпечення доступного середовища для вільного пересування і безперешкодної комунікації людей з інвалідністю. 
 
У міністерстві вважають, що вирішення потребує подальшої системної роботи із вироблення відповідних законодавчих, організаційних та політичних механізмів, а також забезпечення при цьому активної взаємодії державного органу та громадських організацій людей з інвалідністю.
 
Міністерством розвитку громад та територій України у 2020 році заплановано:
  • Розробити Зміни №1 до ДБН В.2.2-40:2018 «Інклюзивність будівель і споруд. Основні положення» з метою впровадження європейського досвіду та сучасних підходів з питань забезпечення комфорту і безпеки життєвого простору для осіб з інвалідністю.
  • Розробити Альбом технічних рішень для роз’яснення положень ДБН В.2.2-40:2018 «Інклюзивність будівель і споруд. Основні положення».
  • Розробити проект наказу Мінрегіону «Про затвердження Форми моніторингу щодо доступності для маломобільних груп населення до закладів (установ), яким надано статус «національний».
  • Внести зміни до складу Комітету забезпечення доступності осіб з інвалідністю та інших маломобільних груп населення до об’єктів соціальної та інженерно-транспортної інфраструктури.
  • Розробити проект постанови КМУ «Про затвердження Порядку та методики проведення моніторингу та оцінки ступеня безбар’єрності фізичного оточення і послуг для осіб з інвалідністю».
  • Розробити проект Методики проведення моніторингу та оцінки ступеня безбар’єрності фізичного оточення і послуг для осіб з інвалідністю до об’єктів транспорту та транспортної інфраструктури.
  • Розробити посібник «Методичні рекомендації із забезпечення доступності будівель, у складі яких є приміщення з надання адміністративних послуг та приміщень, у яких надаються адміністративні послуги населенню».
  • Надалі впроваджувати заходи з виявлення порушень стосовно дотримання нормативів з питань створення безперешкодного життєвого середовища для осіб з інвалідністю та інших маломобільних груп населення під час перевірок органів державного архітектурно-будівельного контролю.
Нагадаємо, реалізація статті 9 Конвенції про права осіб з інвалідністю щодо забезпечення безбар’єрного простору для осіб з інвалідністю відноситься до одного з напрямків діяльності Мінрегіону.
 
Впровадження статті 9 Конвенції про права осіб з інвалідністю полягає у забезпеченні особам з інвалідністю можливості безбар’єрного пересування та вільного доступу нарівні з іншими до об’єктів фізичного оточення: житлових будинків, закладів охорони здоров’я, освіти, культури, споруд транспорту, а також до інших об’єктів необхідних для населення.
 
Коментарі (0)