ГоловнаНовини ЖКГНовини ЖКГМінрегіон затвердив порядок використання субвенції для зон спостереження АЕС

Мінрегіон затвердив порядок використання субвенції для зон спостереження АЕС

Після захисту в Мінрегіоні відповідних програм та розрахунків, населені пункти у 30-кілометрових зонах спостереження кожної атомної електростанції зможуть використати майже 153 млн грн – на понад 16 мільйонів більше, ніж торік.

15 лютого Уряд затвердив Порядок та умови надання субвенції місцевим бюджетам на компенсацію ризику населення, яке проживає на території зони спостереження вітчизняних АЕС. Проект відповідної Постанови представив Міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України Анатолій Близнюк.

Про це «У.К.» повідомили у прес-службі Мінрегіону.

Тепер, після захисту в Мінрегіоні відповідних програм та розрахунків, населені пункти у 30-кілометрових зонах спостереження кожної атомної електростанції зможуть використати майже 153 млн грн – на понад 16 мільйонів більше, ніж торік.

«Затверджений Порядок дасть можливість профінансувати заходи соціально-економічної компенсації ризику для населення, яке проживає на території зони спостереження у семи областях. Це територіальні громади у Волинській, Дніпропетровській, Запорізькій, Рівненській, Миколаївській, Хмельницькій та Херсонській областях, розташовані безпосередньо поблизу електростанцій», – сказав Анатолій Близнюк.

За його словами, використання коштів субвенції у минулі роки дало суттєвий поштовх до розвитку прилеглих до АЕС територій. Люди отримали відремонтовані школи і клуби, кращі дороги, заміну зношених тепломереж та водогону.

Відповідно до затвердженого порядку, бюджетні кошти спрямовуються на поліпшення умов проживання і праці громадян на території 39 адміністративно-територіальних одиниць. Передовсім це будівництво та ремонт об’єктів спеціальної соціальної інфраструктури: шкіл, закладів медицини та культури, фізкультури і спорту, об’єктів житлово-комунального господарства, автомобільних доріг, систем зв’язку, мереж постачання електричної енергії, води, газу, тепла та водовідведення, будівель і споруд, призначених для їх обслуговування. Також передбачене забезпечення населення засобами індивідуального захисту органів дихання та препаратами стабільного йоду.

Розподіл коштів між спеціальними фондами бюджетів обласних, районних та міст обласного підпорядкування здійснюються з урахуванням кількості населення, яке проживає у зонах спостереження, пропорційно до обсягу електроенергії, виробленої конкретною АЕС. Минулого року обсяг субвенції становив близько 136,5 млн грн, у 2012 – 152,8 млн.

Анна Недогибченко

 
Коментарі (0)