ГоловнаНовини ЖКГБудівництвоМінрегіон затвердив процедуру легалізації самобудів

Мінрегіон затвердив процедуру легалізації самобудів

Верховна Рада України ще в березні 2018 продовжила термін амністії, але Мінрегіон тільки зараз затвердив порядок її проведення

Верховна Рада України ще в березні 2018 продовжила термін амністії, але Мінрегіон тільки зараз затвердив порядок її проведення. Поділись новиною з другом: Українські чиновники визначилися, як в країні буде працювати легалізація самобудів – за продовження терміну амністії Верховна Рада проголосувала ще в березні, однак детальний порядок її проведення Мінрегіон оприлюднив тільки зараз. Документ зобов'язує органи державного архітектурно-будівельного контролю прийняти в експлуатацію житлові будинки і господарські будівлі, які були зведені без дозволу. 

Ухвалили «будівельну амністію» для дачних будинків та господарських будівель Скористатися акцією зможуть ті громадяни, чиї житлові будинки, дачні будівлі, включаючи господарські, були зведені в період з 5 серпня 1992 по 9 квітня 2015 року та мають загальну площу не більше 300 кв. м. Під амністію також потрапляють і сільгоспоруди без обмеження площі, але зведені до 12 березня 2011 року. Причому право на амністію не обмежене часовими рамками – легалізувати незаконні будівлі можна буде коли-завгодно. Процедура амністії складається з 5 етапів: 

Проведення технічного обстеження незареєстрованої споруди; 

Подача в орган державного архітектурно-будівельного контролю (ДАБІ) пакета документів (заява про прийняття об'єкта в експлуатацію, декларація про його готовність до експлуатації, звіт про проведення технічного обстеження, копія документа, що підтверджує право власності на земельну ділянку, та копія технічного паспорта) Отримання протягом 10 днів дозволу ДАБІ на узаконення об'єкта; 

Присвоєння поштової адреси самобудові в місцевих органах влади; 

Реєстрація майнових прав на будинок у держреєстратора. 

Директор департаменту нормативно-правового забезпечення ДАБІ Сергій Шевченко пояснив, що закон не передбачає жодних платежів на користь держорганів у рамках процедури легалізації. Але як випливає з проекту наказу Мінрегіону, технічне обстеження проводиться суб'єктом господарювання або ФОП, який має в своєму складі виконавців з кваліфікаційним сертифікатом. За документи, без яких ніяк не обійтися, доведеться заплатити від 1000-1500 до 10-15 тис. гривень в залежності від площі самобуду. 

Право безкоштовної легалізації мають тільки власники земельних ділянок, на яких зведений будинок. Власники неприватизованих або оформлених не до кінця наділів скористатися послабленням не зможуть. Немає жодних поблажок і для багатоквартирних будинків. У ДАБІ також пояснили, що накладати штрафи за незаконні будівлі не будуть, хоча формально нове положення штрафувати не забороняє. Особливістю нового порядку є той факт, що амністія не має «терміну придатності». Пройти процедуру можна в будь-який час. Тобто прямої мотивації робити це у власників незаконних споруд прямо зараз, звичайно, немає. Легалізувати самобуд доведеться тільки у разі здійснення будь-яких нотаріальних дій – продаж, дарування тощо.

 

 
Коментарі (0)