ГоловнаПублікаціїТеплоенергетикаМодернізація централізованого опалення за допомогою фінансової програми DemoUkrainaDH

Модернізація централізованого опалення за допомогою фінансової програми DemoUkrainaDH

Фінансовані програмою DemoUkrainaDH проекти підвищують енергоефективність та демонструють модернізацію в секторі українського централізованого теплопостачання. Детальніше про програму читайте в публікації.
В Україні програма почала діяти ще у 2012 р., виконавши за цей час шість проектів DemoUkrainaDH в таких містах: Вінниця, Житомир, Олександрія, Кам’янець-Подільський, Івано-Франківськ та Полтава. 
 
В багатьох інших українських містах проекти впроваджуються або знаходяться в процесі підготовки. Важливою метою проектів є підвищення енергоефективності та скорочення викидів CO2. Не менш важливим є те, що проекти демонструють застосування нових енергоефективних технологій централізованого опалення та сучасних високотехнологічних рішень. Для широкомасштабної модернізації українських систем централізованого опалення потрібно знищити бар’єри, які існують у вигляді технічних вимог та чинних державних будівельних норм.   
 
 
В середньому, енергоефективність підвищується на 30 %
 
Демонстраційні проекти окреслюють шляхи та показують практику модернізації й реконструкції систем централізованого теплопостачання в Україні. Така модернізація повинна призвести до підвищення енергоефективності, в середньому, на 30%. Експлуатація модернізованих систем потребує менше газу та електроенергії, що значно скорочує експлуатаційні витрати, а також викиди CO2.
 
Підвищується комфорт у школах, лікарнях, дитячих садках та житлових будинках 
 
Не менш важливим є те, яку вигоду від проектів отримують споживачі. Серед найбільш очевидних переваг – підвищення якості гарячої води у ряді дитячих садків, шкіл, лікарень та житлових будинків, які знаходяться на території реалізації проектів. Підвищується також якість загального мікроклімату у приміщеннях. Постачання тепла регулюється відповідно до потреб мешканців, а гаряча вода подається круглий рік і стає гарячою майже відразу як відкручений кран. В результаті, в дитячих закладах та помешканнях споживачів відчувається більший комфорт. 
 
 
Модернізація українського централізованого опалення вимагає розбити наявні бар’єри 
 
Основною вимогою до теплопостачального підприємства, яке бажає впровадити фінансований програмою DemoUkrainaDH демонстраційний проект, є застосування сучасної енергоефективної технології та передових рішень в реконструкції систем централізованого опалення.  Окрім цього, для надання більш енергоефективних та сталих послуг централізованого опалення вимагається застосування міжнародної практики підготовки проекту, проектування, проведення закупівель, виконання робіт та контролю. Таким чином, теплопостачальне підприємство отримує не тільки нове обладнання (трубопроводи, котли та інші компоненти), але й досвід розробки, підготовки та виконання проекту в співпраці з міжнародними фінансовими організаціями. 
 
Хоча проекти DemoUkrainaDH досягають успіху, вони є краплею в морі, беручи до уваги розмір українських систем опалення, які потребують модернізації та підвищення енергоефективності. Для теплопостачальних підприємств демонстраційні проекти можуть стати першим кроком до більш масштабних проектів з модернізації.  Виконуючі невеличкі демонстраційні проекти DemoUkrainaDH, вони набувають досвіду у всіх аспектах роботи з міжнародними фінансовими організаціями і в результаті краще підготовлені до «більш масштабної» роботи. 
 
Однак, така бажана та необхідна модернізація натикається на бар’єр у вигляді чинних державних будівельних норм. Стандарти та норми, прийняті десятиріччя тому, часто заважають застосуванню сучасної  практики скандинавських країн, яка перевірена та ефективність якої підтверджена багатьма роками експлуатації.
 
Нещодавно в Україні проведена гармонізація із стандартами ЄС для трубопроводів централізованого опалення, що відкриває нові можливості застосуванню найкращої міжнародної практики в комунальному секторі. Сподіваємося, що це покладе кінець бюрократичним, довгим процедурам отримання офіційного погодження відхилення від застарілих чинних будівельних норм, оскільки така практика потребує багато часу, реалізація проектів затримується і МФО вагаються чи варто вкладати суттєві інвестиції у модернізацію українського централізованого теплопостачання. Було б щастям, якби українська влада прискорила процес гармонізації українських технічних стандартів та норм з європейськими стандартами відповідно до Угоди про Асоціацію між ЄС та Україною, яка набула чинності 1 вересня 2017р.
 

Зацікавлені сторони сектору українського централізованого опалення можуть самі зробити внесок у впровадження сучасних технічних стандартів та норм 
 
Фінансова програма DemoUkrainaDH також надає партнерам програми та іншим зацікавленим сторонам платформу для обміну знаннями й досвідом реалізації проектів  DemoUkrainiaDH, а також обговорення необхідних кроків.
 
У травні цього року, це було зроблено шляхом проведення спільного з Міжгалузевою Асоціацією «Укртеплокомуненерго» семінару «Отриманий досвід» у Кам’янці-Подільському.
 
Дискусії на семінарі показали, що незважаючи на численні проблеми з якими стикаються теплопостачальні підприємства, такі, як громіздке регулювання, в тому числі у відношенні встановлення тарифів, та борги Нафтогазу, підприємства готові співпрацювати та об’єднати зусилля, щоб отримати новий досвід та ознайомитися з новими технічними рішеннями. Продовжуючи таку діяльність, наприклад, шляхом ініціації досліджень, тестування та випробувань, а також через обмін досвідом та публікацію підтверджених даних та результатів, теплопостачальні підприємства можуть з’ясувати які технічні рішення та напрямки модернізації якнайкраще підходять для українського централізованого опалення. Без сумніву це допоможе знищити систему застарілих норм і технічних вимог та побудувати, спільно з відповідними органами, нову структуру, яка дозволить теплопостачальним підприємствам застосовувати найкращу практику, енергоефективні технології й сучасні технічні рішення у централізованому опаленні.
 
Про фінансову програму DemoUkrainaDH 
 
Програма DemoUkrainaDH надає можливість комунальним теплопостачальним підприємствам провести модернізацію систем за підтримки гранту від шведського уряду та позики від НЕФКО. 

Для підготовки та впровадження проектів забезпечується технічна допомога, яка фінансується Швецією та фондом E5P. Обрані для виконання проектів партнери можуть отримати позику (максимум 500 000 євро) разом із грантом (максимум 300 000 євро). Технічну допомогу протягом розробки та впровадження демонстраційних проектів надають міжнародні консультанти (див. www.demo-dh-org.ua).
 
Ще існує можливість фінансувати демонстраційні проекти з надзвичайною демонстраційною цінністю 
 
Мета програми – впровадити 20 демонстраційних проектів і ці проекти вже визначені. Однак, програма має можливість фінансувати ще один чи два проекти якщо проектна ідея має надзвичайну демонстраційну цінність. Запрошуємо теплопостачальні підприємства з іноваційними ідеями, як, наприклад, використання в системах опалення промислового збросного тепла, зв’язатися з координаційною командою DemoUkrainaDH.
 
Більше інформації можна знайти на веб-сайті www.demo-dh.org.ua
 
Для зв’язку з координаційною командою DemoUkrainaDH пишіть на адресу office@demo-dh.org.ua 
 
 
 
Ніко ван дер Ваудеконсультант фінансової програми DemoUkrainaDH
 
 
DemoUkrainaDH 
 
Коментарі (0)