ГоловнаНовини ЖКГФінансування ЖКГМодернізацію ЖКГ «підгодують» інвестиційними коштами

Модернізацію ЖКГ «підгодують» інвестиційними коштами

Закордонні фінансові установи цьогоріч вкладуть у модернізацію українського ЖКГ 872 млн дол. і 872,08 млн євро. Ці кошти направлять у сфери теплопостачання, енергозбереження, водопостачання та водовідведення.

Цьогоріч на розвиток житлово-комунального господарства України  буде направлено 872 млн дол. і 872,08 млн євро інвестиційних коштів. Про це «Україні Комунальній» повідомили у прес-службі Мінрегіону.

«Мінрегіон впроваджує заходи, спрямовані на залучення фінансових ресурсів для реалізації політики енергоефективності в Україні та проведення модернізації об'єктів житлово-комунального господарства. У цьому напрямку міністерство співпрацює з Міжнародним банком реконструкції та розвитку, Європейським інвестиційним банком, Європейським банком реконструкції та розвитку, НЕФКО. Спільно з цими організаціями відпрацьовані проекти, які дозволять залучити інвестиції у розмірі 872 млн дол. і 872,08 млн євро у сфери теплопостачання, енергозбереження, водопостачання, водовідведення, твердих побутових відходів» - йдеться у повідомленні.

Зауважимо, найбільш масштабним загальнодержавним проектом у сфері житлово-комунального господарства, який фінансується за рахунок коштів міжнародних фінансових організацій, є спільний зі Світовим банком проект «Розвиток міської інфраструктури», який впроваджується в Україні з 2008 року. Розмір інвестицій Світового банку склав 140 млн дол.  

За словами заступника Міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Андрія Білоусова, результат впровадження проекту - 25,7% економії електроенергії або 37 млн кВт/год. Це близько 45 млн грн на рік (з урахуванням чинного тарифу). Крім того, відновлено 406 з 408 запланованих насосних станцій, а також 43,4 з 50 км труб мережі водопостачання та водовідведення прокладено або замінено в рамках проекту. Основні роботи в рамках проекту повністю завершені в 5 з 14 міст України - Черкаси, Коломия та Нова Каховка, Дрогобич та Кам'янець-Подільський. В 2014 році цей проект буде завершено.

Окрім того зазначається, що в Україні створена Експертна робоча група вищого рівня з питань енергозбереження та енергоефективності у житлово-комунальному секторі України, метою якої є реалізація Програми підвищення енергоефективності у житлово-комунальному секторі України, яка готується Федеральним Міністерством екології, охорони навколишнього середовища, будівництва та ядерної безпеки Німеччини, спільно з ЄБРР. Програма дасть можливість мобілізувати інвестиційні кошти для модернізації житлового сектора і сектора централізованого теплопостачання.

Заступник Міністра підкреслив, що окрім залучення інвестицій, важливим також є питання їх повернення. Мінрегіон працює в цьому напрямку. Він нагадав, що в Україні вступив вдію Закон «Про внесення змін до деяких законів України щодо регулювання інвестиційної діяльності у сфері житлово-комунального господарства», реалізація якого забезпечує можливість залучення інвестицій підприємствами житлово-комунального господарства, а головне - створює умови для повернення кредитних ресурсів і можливість накопичувати кошти для подальшої модернізації. Діють і нормативно-правові акти, які внормовують інші питання, що виникають при залученні інвестицій. 

 
Коментарі (0)