ГоловнаНовини ЖКГТеплоенергетикаМолдавія незаконно використовує українську електроенергію

Молдавія незаконно використовує українську електроенергію

1 квітня Молдавія, незважаючи на відсутність контрактів, продовжила відбирати українську електроенергію.

Влада Молдови відмовилися підписувати з Україною угоду про постачання електроенергії за новою ціною і почали її відбір без контракту, повідомляє «Комерсант-Україна».

1 квітня Молдавія, незважаючи на відсутність контрактів, продовжила відбирати українську електроенергію, розповів виданню начальник управління зовнішніх технологічних та економічних відносин НЕК «Укренерго» (забезпечує поставки електроенергії до Молдови) Юрій Кудренко. Кишинів відмовився підписати угоди, згідно з якою два найбільші постачальника - українська «ДТЕК Пауер Трейд» і Молдавська ГРЕС (розташована в Придністров'ї, входить до російської групи «Інтер РАО ЄЕС») - піднімають ціни на 20%. «Пауер Трейд» просить збільшити тариф до 0,075 дол., Молдавська ГРЕС - до 0,073 дол. за 1 кВт.год, повідомив минулого тижня віце-прем'єр Молдови Валерій Лазер.

В Україні оптова ціна на електроенергію за рік зросла майже на 20% - з 561,9 грн за МВт.год у березні 2011 року до 670,9 грн за МВт год у березні 2012 року.

Однак відключити енергосистеми України та Молдови одну від одної не можна, оскільки через територію сусідньої країни електроенергія транспортується до частини населених пунктів Одеської області, пояснює Юрій Кудренко.

Керуючий партнер Astapov Lawyers Андрій Астапов вважає, що Україна зможе кваліфікувати несанкціонований відбір електроенергії як злодійство і домогтися відшкодування збитку в міжнародних судах.

Нагадаємо, раніше в молдавському уряді повідомляли, що країна продовжить контракти на покупку електроенергії у компаній України і РФ до кінця I півріччя 2012 р.

 
Коментарі (0)