ГоловнаГоловнеЗаконодавствоМолодь будуватиме собі житло самостійно

Молодь будуватиме собі житло самостійно

17 травня народні депутати України ухвалили у першому читанні законопроект №9290 «Про особливості державної підтримки забезпечення молоді житлом»

17 травня народні  депутати України ухвалили у першому читанні законопроект №9290 «Про особливості державної підтримки забезпечення молоді житлом». За таке рішення проголосував 261 народний депутат, передає кореспондент І«У.К.».

Як зазначив автор законопроекту і доповідач з цього питання, народний депутат з фракції Партії Регіонів Андрій Пінчук, цей проект закону спрямований на «створення реальних, а не декларативних, механізмів державної підтримки забезпечення молоді житлом, поліпшення житлових умов молодих громадян».

«Внесений законопроект встановлює основні механізми державної підтримки забезпечення молоді житлом, зокрема, іпотечне пільгове кредитування, сприяння створенню молодіжних житлових комплексів, надання державної підтримки для будівництва або придбання житла, надання житла в оренду без права його викупу», - сказав парламентар, додавши: «Також у законопроекті регулюються особливості організаційного забезпечення, державної підтримки забезпечення молоді житлом, зокрема, фінансування держпідтримки забезпечення молоді житлом. Крім того, значна увага у законопроекті приділена громадському контролю за виконанням суб’єктами правовідносин у сфері державної підтримки забезпечення молоді житлом вимогам законодавства».

Андрій Пінчук вважає, що відродження МЖБК зможе запропонувати більш вигідні умови для придбання житла, ніж всі інші будівельні компанії чи фінансові установи-кредитори, адже житлові кооперативи матимуть змогу укладати угоди безпосередньо із будівельною організацією-підрядником, оминаючи посередників, що значно зменшить остаточну вартість житла. «Також, - додав Пінчук, -  вони будуть отримувати від держави безкоштовно землю під будівництво».

На думку депутата, прийняття цього документу дозволить «підвищити ефективність управління та фінансування системи державної підтримки». Реалізація законопроекту посприяє покращенню житлових умов, зростанню обсягів будівництва та економічного зростання пов'язаних  з будівництвом галузей, промислового виробництва, збільшення податкових надходжень, зміцнення соціальної стабільності у суспільстві, переконаний автор документу.

Також народні депутати 257 голосами схвалили у першому читанні проект закону № 9285 «Про молодіжну житлово-будівельну кооперацію», який на думку його автора - того ж Андрія Пінчука – пов`язаний  із попереднім.

«Всі ми знаємо, що, дійсно, є проблеми житла для молоді, але, на мою думку, можливим виходом із житлової кризи без залучення великих державних коштів є створення,  відновлення, скажімо, досвіду молодіжної житлової будівельної кооперації», - наголосив він.

«На сьогодні існує потреба прийняти законодавчий акт, який би забезпечував,  з одного боку, надання МЖК підтримки з боку держави, підвищував конкурентноздатність МЖБК на житлово-будівельному ринку, а з іншого, дав належний державний контроль за діяльністю таких кооперативів. Щоб переконатися, що діяльність кооперативів спрямована саме на забезпечення житлом молодих сімей, а не на збагачення їх керівництва», - зазначив депутат.

За його словами цей законопроект передбачає, що молодіжний житлово-будівельний кооператив здійснює свою діяльність без мотиву отримання прибутку, що дає змогу продавати житло молоді майже по собівартості.

«Перевагою даного законопроекту є те, що (його) реалізація не потребує видатків з державного бюджету, а, в першу чергу, за рахунок молодих сімей, які протягом 5 років будуть кредитувати будівництво для себе», - додав Пінчук, зауваживши: «Прийняття проекту закону сприятиме широкому залученню молоді до участі у будівельній кооперації, а отже самостійному будівництву житла для себе, поліпшенню житлових умов молодих сімей, зміцненню соціальної стабільності у суспільстві і, в першу чергу, поліпшенню демографічної ситуації в Україні».

 

Катерина Селіванова

 
Коментарі (0)