ГоловнаНовини ЖКГЕлектроенергетикаІмпорт електроенергії припиниться 15 листопада

Імпорт електроенергії припиниться 15 листопада

Голова парламентського комітету з питань енергетики та житлово-комунальних послуг Андрій Герус прогнозує, що з 15 листопада імпорт електроенергії знизиться до нуля

Голова парламентського комітету з питань енергетики та житлово-комунальних послуг Андрій Герус прогнозує, що з 15 листопада імпорт електроенергії знизиться до нуля, адже імпортерам поставки електроенергії України стають невигідними.

Про це він повідомив на своїй сторінці Facebook.

«Диспетчери вже кілька днів обмежують імпорт е / е до мінімального рівня, в окремі години він становить менше 50 МВт (при загальному споживанні 15000 - 20000 МВт). У ніч на понеділок запускається ще один блок на 1000 МВт Хмельницької АЕС і в роботі буде 12 блоків з 15 (за станом на початок вересня було 9 з 15) »- написав Герус.

Він додав, що станом на 10 листопада ціни на е / е значно впали, в порівнянні з цінами, які були станом на початок серпня. Ціна на е / е в Бурштинському енергоострові становить 1,35 грн за кВт / год, що на 14% дешевше, ніж було на початку серпня, а в ОЕС України ціна становить 1,26 грн за кВт / год, що на 20% нижче , ніж було на початку серпня.

Станом на 11 листопада ціни на е / е виросли: у ОЕС 1 кВт / год коштує 1,4 грн, що на 14,82% більше в порівнянні з минулою добою, а в Бурштинському енергоострові ціна на 1 кВт / год е / е зросла майже на 30% і становить 1,85 грн,

Раніше в «Укренерго» у відповідь на звинувачення в тимчасовій зупинці ВЕС в ніч з 5 на 6 листопада повідомили, що були змушені піти на такий крок, адже законодавство і міжнародні угоди забороняють обмежувати імпортно-експортні операції в конкретний момент часу на наступну годину. Таке коригування графіків поставок з країн ЄС та Білорусі возможнf лише за 1 день до фактичної поставки, а з РФ - за два дні.

«Тому 5 листопада« Укренерго »терміново прийняв рішення скорегувати графіки поставок з Білорусі на 6 листопада, і з РФ - на 7 листопада, щоб не порушувати умови наших договорів і не отримати можливих фінансових наслідків», - повідомила прес-служба оператора.

В ніч з 4 на 5 листопада «Укренерго» вперше обмежило генерацію вітроелектростанцій. Обмеження становило близько 300-400 МВт в окремі години. На наступний день компанія почала обмежувати імпорт електроенергії.

19 вересня Верховна Рада України дозволила купувати за двосторонніми договорами електроенергію з країн, які не є членами європейського Енергетичного Співтовариства (в тому числі з РФ і Білорусі. Відповідну правку до закону «Про ринок електроенергії» запропонував Андрій Герус.

 

 
Коментарі (0)