ГоловнаНовини ЖКГЕлектроенергетикаІмпортне вугілля обійшлося Україні в 2,7 млрд доларів

Імпортне вугілля обійшлося Україні в 2,7 млрд доларів

Через військові дії на Донбасі українські підприємства були змушені імпортувати вугілля і головним джерелом відсутнього палива стали російські шахти.

Через військові дії на Донбасі українські підприємства були змушені імпортувати вугілля і головним джерелом відсутнього палива стали російські шахти.

У 2018 році в Україну було імпортовано вугілля на $ 2,7 млрд.

Головним джерелом вугілля були російські шахти, яким українські підприємства заплатили 66% від загальної суми.

Окупація Донбасу залишила Україну без великих шахт, які видобували антрацит і коксівне вугілля.

Внаслідок цього українські підприємства були змушені імпортувати частину вугілля з інших країн. І головним джерелом відсутнього вугілля стали російські шахти.

Наприклад, в минулому році в Україну було імпортовано вугілля антрациту на $ 405 млн, в тому числі з Росії - на $ 385 млн.

Вугілля газових марок в Україну було імпортовано на $ 337 млн. Більше половини імпортованого обсягу припало на російські компанії - $ 275 млн.

Коксівного вугілля в 2018 році в Україну було імпортовано на $ 2 млрд. Половина цієї суми (або $ 1,13 млрд) була витрачена на російський коксівне вугілля. Ще на $ 656 млн українські підприємства купили коксівного вугілля в США.

У 2018 році в Україну було імпортовано 3,8 млн тонн дефіцитного антрациту. Загальна митна вартість імпортованого палива склала $ 405 млн.

Практично весь обсяг, крім 190 тис. Тонн південноафриканського вугілля, був поставлений з Росії.

Найбільшими імпортерами стали компанії ДТЕК Ріната Ахметова. Так Луганська ТЕС імпортувала з Росії 1 млн тонн на $ 102 млн. Вугілля вона отримувала від ростовського Шохтоуправлянія "Обухівська", яке належить ДТЕК.

ДТЕК Дніпроенерго придбало у міжнародного трейдера GLENCORE (вугілля з ПАР), Шахтоуправління "Обухівська" і інших російських компаній в - 600 тис. Тонн антрациту на $ 65 млн. З ПАР Дніпроенерго імпортувало 87,4 тис тонн на $ 8,3 млн.

ДТЕК Палоградуголь імпортував - 18 тис. Тонн на $ 2,9 млн, а ДТЕК Трейдинг - 13,8 тис. Тонн вугілля на $ 2,2 млн.

В цілому ДТЕК імпортував в 2018 році 1,630 млн тонн антрациту, витративши на нього $ 172 млн.

"Донбасенерго" імпортувала з РФ - 598 тис. Тонн на $ 42 млн. Компанію в 2018 році у сина колишнього президента Віктора Януковича викупив депутат БПП Максим Єфімов.

Меткомбінати ММКИ з "Метінвесту" Ахметова і АрселорМіттал Кривий ріг імпортували 350 тис. Тонн і 183 тис. Тонн антрациту відповідно.

Група компаній "Укртеплоенерго" Анатолія Шкрібляка, Олега Яковенко та Миколи Мартиненка імпортували 142 тис. Тонн антрациту на $ 15 млн.

В "Укртеплоенерго" входять чотири ТЕЦ. "Євро-реконструкція" експлуатує Дарницьку ТЕЦ в Києві, "Фірма ТехНова" - Чернігівську ТЕЦ, ТОВ "Сумитеплоенерго" - Сумську ТЕЦ. Черкаської ТЕЦ управляє компанія "Черкаське хімволокно".

"Краматорськтеплоенерго" колишнього глави "Укрінтеренерго" Володимира Зіневича імпортувало 120 тис. Тонн на $ 12 млн, а "Нікопольський завод феросплавів" Ігоря Коломойського і Віктора Пінчука - 91 тис. Тонн.

Запорізьке підприємство "Український графіт" Бориса Петрова завезло 55 тис. Тонн вугілля.

ТОВ "Центр біржових операцій", яке належить Євгену Голоду з донецькою пропискою, імпортувало 50 тис. Тонн антрациту на $ 5,3 млн. Компанія купила південноафриканський вугілля у міжнародного сировинного трейдера Vitol.

 

 
Коментарі (0)