ГоловнаНовини ЖКГТарифи ЖКГМісія нездійснена: МВФ «надавить» на тарифи ЖКГ

Місія нездійснена: МВФ «надавить» на тарифи ЖКГ

В Україні очікують прибуття місії Міжнародного валютного фонду. Метою візиту є переговори про надання уряду кредитного траншу в розмірі 1,5 млрд дол. Як наслідок, українців очікує значне збільшення тарифів на компослуги.

Сьогодні в Україні очікують прибуття місії Міжнародного валютного фонду (МВФ), яка пробуде в Києві до 12 лютого, повідомив постійний представник МВФ в Україні Макс Альєр. Основною метою візиту представників Фонду є переговори про надання українському уряду кредитного траншу за новою програмою stand by в розмірі близько 1,5 млрд дол.

Повернення до запозичень МВФ, які Україна перестала отримувати з весни 2011 року, є вкрай важливими для стабілізації економіки країни, відзначають експерти. Однак аналітики не сумніваються, що місія Фонду зажадає від уряду більш жорсткого виконання поставлених ними умов.

За словами виконавчого директора Міжнародного фонду Блейзера Олега Устенка, ймовірно, ключовою вимогою МВФ на цей раз стане поліпшення фінансового стану НАК «Нафтогаз України». Це означає збільшення тарифів для всіх категорій споживачів на послуги газо-і теплопостачання.

Ще в 2010 році МВФ поставив Україні умови збільшити вартість газу і теплової енергії для українців до обґрунтованого рівня. За розрахунками Фонду, таким є підвищення комунальних тарифів на 50%, а потім ще на половину. Однак два роки тому уряду вдалося досягти домовленості про поетапне збільшення тарифів: на 30% і 20%. Тоді були на 30% збільшені тарифи на електроенергію і на 50% підняті ціни на газ для населення. Крім того, встановлена тоді вартість електрики і газу була диференційована згідно з річним обсягом споживання і наявністю в абонентів приладів обліку.

У 2011 році уряд утримував тарифне зростання. «Раніше ми домовлялися, що ті доходи, які не будуть отримані через дії більш низьких тарифів, ніж ми очікували, будуть компенсовані іншими заходами, і це допоможе зібрати додаткові кошти. Тобто наша вимога - це саме ті заходи, які допомогли б нам покрити цю різницу», - сказав тоді пан Альєр.

«Місія МВФ не приїжджає просто так, оскільки це коштує сотні тисяч доларів. А акціонери Фонду не будуть витрачати кошти даремно. Тобто, візит місії, швидше за все, може означати, що Україна отримає кредит», - зазначив пан Устенко в інтерв'ю телеканалу СТБ. Отримання позики автоматично означатиме для українців різке збільшення вартості послуг ЖКГ, зазначив політолог Володимир Фесенко.

Ймовірність збільшення тарифів підкріплюється і тим фактом, що решта умов МВФ Україна виконала: провела пенсійну реформу, Нацбанк ввів обов'язковий викуп рекапіталізованих облігацій. Третя умова не буде реалізована поки в країні будуть діяти тарифи нижче рівня окупності, вважає МВФ. Йдеться про вимогу обмежити дефіцит НАК «Нафтогазу» 3% ВВП. При цьому у вересні минулого року Президент Віктор Янукович заявив, що 3% становить дефіцит усього держбюджету, з яких лише 1,3% - дефіцит НАК. Однак минулий рік для НАКу почався з дефіцитом в 7,9%. Експерти сумніваються, що навіть з урахуванням бюджетного дотування, «Нафтогазу» вдалося продемонструвати таку рекордне скорочення дефіциту.

Нагадаємо, нова програма співпраці України і МВФ була утвеждена в липні 2010 року, і передбачає надання країні позики на суму 15,15 млрд дол. Термін дії програми становить 2,5 року, а кошти залучаються під ставку 3,5% річних. Відразу після схвалення програми співпраці Україна отримала перший транш даного кредиту МВФ у розмірі 1,89 млрд дол., другий транш складе – 1,5 млрд дол. У 2013 році Україна повинна погасити рекордну для себе суму за зовнішньою заборгованістю - 9 млрд дол.

 

 
Коментарі (0)