ГоловнаПублікаціїАльтернативна енергетикаМісто Теплодар у пошуку енергонезалежності

Місто Теплодар у пошуку енергонезалежності

Тариф на теплову енергію для населення в місті один з найвищих в Україні – 1521,99 грн/Гкал з ПДВ. Для зменшення втрат теплової енергії та зменшення залежності від постачальників газу доцільним є будівництво котельні в межах міста.
Єдиним джерелом теплової енергії в місті Теплодар є газова котельня, що належить МКП «Одеська теплоелектроцентраль №2». Підприємство було створене в 2016 році після обрання нового мера міста. До цього, наданням послуг з опалення займалась приватна компанія ТОВ «Теплодаренерго», що була близька до попереднього очільника міста. Приватна компанія заборгувала близько 4 млн. грн за природний газ, після чого НАК «Нафтогаз України» відмовився розпочати подачу газу, а населення добре встигло померзнути в жовтні 2016 року. Місто вирішило не очікувати, а завчасно готуватися до нового опалювального сезону.
 
Загальна опалювальна площа споживачів теплової енергії в місті складає 202,8 тис.м2, а приєднане теплове навантаження – 14,3 Гкал/год. Річний обсяг реалізації теплової енергії складає близько 26 тис. Гкал. Населення споживає понад 90% усієї теплової енергії. Газова котельня, що працює в режимі ТЕЦ знаходиться на відстані близько 5 км, а втрати при транспортуванні досягають 25%. Перевитрати газу – близько 1 млн м3, або 8 млн грн щорічно. 
 
З врахуванням втрат, тариф на теплову енергію для населення один з найвищих в Україні – 1268,32 грн/Гкал (1521,99 грн/Гкал з ПДВ). Зниження втрат теплової енергії до нормативних 13% за рахунок ремонту та/або скорочення протяжності мереж дасть економію в 4,8 млн грн та зниження тарифів для споживачів.
 
Для зменшення втрат теплової енергії та зменшення залежності від постачальників газу доцільним є будівництво котельні в межах або на околиці міста, або реконструкція існуючої теплової мережі з реконструкцією існуючої котельні/ТЕЦ. Місто Теплодар не є газифікованим й повністю залежить від електропостачання. Для будівництва газової котельні додатково необхідно прокласти газопровід в місто довжиною 5 км та встановити ГРП, що є тривалим рішенням й не може бути реалізованим до нового опалювального сезону. 
 
В такій ситуації будівництво біопаливної котельні було б реалістичним та прийнятним рішенням, а теплову енергію від такої котельні можна почати реалізовувати вже в наступний опалювальний період 2017-2018 рр. за тарифом на рівні 90% від газового.
 
За результатами аналізу сировинної бази в регіоні було встановлено, основним паливом доцільним для використання є гранула з лушпиння соняшника. Понад 70 виробників Одеської, Миколаївської, Кіровоградської, Вінницької та Херсонської областей щорічно виробляють більше 500 тис. т гранул з лушпиння соняшника. Шість потужних переробних підприємств знаходяться на відстані близько 50 км від м. Теплодар.
 
Для повного забезпечення споживачів в тепловій енергії потужність нової котельні повинна складати 20 МВт. На земельній ділянці в центрі міста рекомендується будівництво комбінованої (газ-біомаса) котельні з встановленням не менше двох котлів на біомасі та одного котла на природному газі. Котли на біомасі будуть працювати в базовому навантаженні та забезпечувати щонайменше 75% потреб споживачів в тепловій енергії. Газовий котел може виконувати роль маневрового та резервного котла. Річне споживання газу буде складати близько 1 млн. м3, а паливних гранул – 7,8 тис. тонн на рік.  Орієнтовний бюджет проекту 50-60 млн. грн.
 
 На околиці міста рекомендується будівництво котельні потужністю 20 МВт, що 100% працює на біопаливі. Для виробництва 30 тис. Гкал потреба в паливі буде складати близько 10 тис. тн. Орієнтовний бюджет реалізації проекту 60-90 млн. грн в залежності від вартості обладнання. 
 
Варіант реконструкції працюючої ТЕЦ та добудова нового блоку котел-турбіна, що працюватиме на біомасі з продажем електричної енергії по «зеленому» тарифу є привабливим інвестиційним проектом.  Для забезпечення теплових потреб потужність ТЕЦ може складати  3-4 МВт. Площадка ОТЕЦ-2 має розвинену інфраструктуру, а також вільну площу для розміщення нового обладнання та складу палива, всі необхідні інженерні мережі доступні для підключення безпосередньо на об’єкті. Споживання палива для роботи ТЕЦ буде складати 16-28 тис. тонн. Обсяг інвестицій – від 30 млн. грн. 
 
Завдяки існуючим економічним передумовам реалізація проектів з виробництва теплової та електричної енергії з біомаси в системах централізованого теплопостачання стають привабливими для залучення інвестицій. 
 
Чи буде залучений приватний інвестор в будівництво біопаливної котельні та чи буде реалізований проект такої котельні має визначити громада та адміністрація міста. На даний час місто в роздумах чи намагатися реалізувати проект самотужки чи залучати приватного інвестора та надійного партнера, що не залишить місто без тепла в опалювальний період.

 

 
Коментарі (0)