ГоловнаНовини ЖКГТеплоенергетикаМВФ наполягає на піднятті ціни на газ для населення

МВФ наполягає на піднятті ціни на газ для населення

Зараз уряд працює над монетизацією пільг за тарифами, а також розробляє схему, згідно з якою пільги одержуватимуть саме ті, хто у них найбільше мають потребу.

Навіть, якщо переговори із Росією про ціну на газ будуть вдалими, це не закриє питання про підвищення тарифів на газ для населення і підприємств теплокомуненерго.

«Не можна тільки сподіватися на те, що Росія знизить ціни, оскільки розрив в даний час настільки величезний, що навіть за рахунок реального зниження не можна буде досягти покриття цього розриву», — заявив голова представництва МВФ в Україні Макс Альєр на VIII щорічній українській інвестиційній конференції.

Він повідомив, що населення та підприємства ТКЕ оплачують лише 15% від ціни імпортованого в Україну російського газу. Він переконаний, що Росія не погодиться надати 85% знижку на газ.

На противагу представнику МВФ перший віце-прем’єр Валерії Хорошковський заявив, що збільшення ціни на газ для населення не розв’яже проблему, а навпаки створить ще одну — збільшиться обсяг неплатежів.

«Якщо ми сьогодні за пропозицією МВФ підняли б ціни удвічі, то ми б всього досягли десь 25–30% собівартості ціни газу. Ми все одно не вирішуємо цю проблему. При подорожчанні тарифів у кілька разів, ми будемо бачити ситуацію неплатежів, яку, на жаль, вже кілька разів проходили», — сказав Валерій Хорошковський.

За його словами, зараз уряд працює над монетизацією пільг за тарифами, а також розробляє схему, згідно з якою пільги одержуватимуть саме ті, хто у них найбільше мають потребу.

Експерти певні - йти на поступки МВФ у піднятті тарифів урядовцям не варто. Адже постраждають найбідніші.

«Ця ціна 416 доларів - вона завищена, нема спростувань. Всі інші екзерсиції, всі інші спроби щось там зробити, вони не пом’якшать ситуацію в Україні. Це абсолютно недоцільно, тому що, в першу чергу, постраждають, на превеликий жаль, найбідніші», - вважає член Ради підприємців при Кабінеті Міністрів України Віктор Лисицький.

Нагадаємо, МВФ вимагає від України підвищити тарифи на газ для населення на 30%. Для підприємств теплокомуненерго паливо повинно подорожчати на майже 60%. За угодою, МВФ мав виділити Києву кредит на суму 15 млрд доларів. З цієї суми було перераховано лише 3,5 мільярда. Через відмову українського уряду підвищити тарифи на паливо, програму співпраці призупинили. Протягом минулого року МВФ не перерахував Києву ані цента.

Джерело - 24

 
Коментарі (0)