ГоловнаНовини ЖКГТарифи ЖКГМВФ вимагає підвищити тарифи на газ для населення

МВФ вимагає підвищити тарифи на газ для населення

Для того щоб отримати кредит МВФ, українській владі доведеться підвищити тарифи на газ для на селення на 40%. Свою вимогу представники фонду, зокрема, аргументують фінансовим становищем «Нафтогазу».

Однією з ключових умов для отримання Україною фінансової допомоги Міжнародного валютного фонду є підвищення тарифів на газ для населення на 40%. Про це йдеться у проекті Меморандуму про економічну та фінансову політику між Україною та МВФ, інформує «Дзеркало Тижня».

Підвищення тарифів – це один з ключових елементів оздоровлення державних фінансів, стан яких експерти МВФ оцінюють з урахуванням фінансового стану НАК «Нафтогаз України», (а також обсягів держгарантій, які пропонується обмежити 8 млрд грн).

Як повідомляла «Україна Комунальна», 2012 рік «Нафтогаз» завершив зі збитками у 10,2 млрд грн. При цьому чистий дохід компанії скоротився на 31,4%, до 26,6 млрд грн.

Розробка графіка підвищення тарифів (як і затвердження програми підвищення ефективності використання енергоресурсів з метою підвищення ефективності житлового, комунального та державного секторів) для ліквідації збитків «Нафтогазу» передбачається як попередня  умова підписання угоди.

У документі зазначено, що в результаті цих та ряду інших заходів, а також нарощування внутрішнього газовидобутку дефіцит НАКу повинен скоротитися до 0,5% ВВП вже у 2014 році.

Також однією з умов програми є удосконалення адресності програм соціальної допомоги відповідно до рекомендацій МВФ. При цьому для часткової компенсації підвищення тарифів передбачається виділення субсидій для найбідніших домогосподарств на 2,3 млрд грн. А от прямі субсидії з бюджету для комуненерго (на 4,4 млрд грн) повинні бути ліквідовані. Нагадаємо, за розрахунками МВФ, щорічно Україна витрачає на субсидії до 5% ВВП країни.

Про підвищення тарифів на газ йшлося і під час останнього візиту місії в Україну.

«Ціни на газ в Україні набагато нижчі від світових. Ми не наполягаємо на їх відповідності, але українська влада повинні зробити кроки щодо зниження цієї різниці», - заявив тоді голова представництва фонду Макс Альєр. За його словами, без цього рішення українській владі не варто розраховувати на кредити МВФ.

 
Коментарі (0)