ГоловнаНовини ЖКГАльтернативна енергетикаНа біопаливі працює вже 10% котелень

На біопаливі працює вже 10% котелень

Наявні обсяги твердого біопалива у вигляді відходів сільського господарства та лісової промисловості, що нині утилізуються, здатні забезпечити роботу електростанцій загальною встановленою потужністю близько 400 МВт

За розрахунками фахівців, уже наявні обсяги твердого біопалива у вигляді відходів сільського господарства та лісової промисловості, що нині утилізуються, здатні забезпечити роботу електростанцій загальною встановленою потужністю близько 400 МВт. Для порівняння, наявна потужність усіх шести біоТЕС в Україні в 10 разів менше.

Основу вітчизняної теплової генерації становлять звичайні котельні, яких налічується близько 24 000 (у Києві за наявності трьох великих ТЕЦ працюють 248 котелень). Потенціал біомаси, про який ішлося вище, дозволяє створити теплогенеровані потужності приблизно в третину від потреби в тепловій енергії.

Подорожчання природного газу для ЖКГ і поява формули розрахунку ціни вугілля «Роттердам +» призвели до того, що в котельнях почали масово встановлювати твердопаливні котли й використовувати біомасу як основне або резервне паливо. В результаті в Україні вже працюють близько 1300 котелень на деревному паливі та приблизно 150 — на соломі, лушпинні чи стеблах соняшнику, кукурудзі тощо. Навіть у Києві на біопаливо частково або повністю переведено близько 60 котелень.

Однак ці показники отримано шляхом узагальнення зведень, що подаються, суб’єктами, які реконструювали котельні. У цілому ж в Україні, за оцінками Біоенергетичної асоціації України (БАУ), на твердому біопаливі сьогодні працюють уже близько 10% всіх вітчизняних котелень (тобто близько 2500).

Утім, є вже й реалізовані масштабні проекти використання твердої сільськогосподарської біомаси. З шести українських біоТЕС три використовують як паливо лузгу соняшнику. Буквально 2017 року «Арселор Міттал Кривий Ріг» (АМКР) почав використовувати ту саму лузгу на вапняних обертових печах №4 та №5 у вогнетривкому вапняному цеху. Завдяки цьому досягли заміщення 70–75% природного газу — близько 3 млн кубометрів на рік. Практика показала, що для заміщення 1000 м3 газу потрібно 2,2 т подрібненого до пилоподібного стану лушпиння насіння. До того ж вартість такої кількості біопалива в середньому втричі менша за газ.

Для досягнення цілей Національного плану дій із відновлюваної енергетики на період до 2020 року, згідно з прогнозами БАУ, вже 2018 року буде потрібно 2,34 млн тонн умовного палива (далі — у. п.) у вигляді тюкованої соломи й інших стебел, 0,49 — енергетичних рослин, 0,29 — лушпиння й 0,28 млн тонн у. п. — гранульованої соломи (крім 3,02 млн тонн у. п. деревної сировини). До 2020 року потреба в аграрній біомасі на зазначені цілі зростає на 62%.

 

 
Коментарі (0)