ГоловнаНовини ЖКГЕлектроенергетикаНа будівництво заводу ядерного палива в Україні претендують три іноземні компанії

На будівництво заводу ядерного палива в Україні претендують три іноземні компанії

Компанії з Франції, Китаю, а також американо-японська компанія Westinghouse мають намір взяти участь в конкурсі на будівництво заводу ядерного палива в Україні.

Про це заявив міністр енергетики та вугільної промисловості України Ігор Насалик на підсумковій річній прес-конференції, передає УНН.

« Завод по тепловиділяючих збірках буде побудований. Три великі компанії готові взяти участь в конкурсі: китайська компанія, французька компанія і Westinghouse», - зазначив Насалик.

Зокрема,  Насалик також розповів про успішні домовленості з Казахстаном у сфері збагачення урану.

« Казахська сторона віддає нам технології і ми починаємо освоєння наших родовищ з цими технологіями», - додав міністр.

Нагадаємо, українська компанія АЕСУ (Атомні енергетичні системи України), яка планує займатися розвідкою уранових родовищ в Україні, підписала договір про співпрацю з казахстанською компанією «Два Кей».

Також АЕСУ співпрацює і з «Казатопромом».

Як повідомлялося раніше,  Україна в січні-жовтні 2016 року закупила ядерного палива на загальну суму 388 млн 808,3 тис. дол.

За даними Держстатистики, протягом 10 міс. для українських атомних електростанцій було закуплено палива російського виробництва на 288 млн 216,9 тис. дол., шведського виробництва - на 100 млн 591,4 тис. дол.

Таким чином, частка ядерного палива за 10 місяців у «ТВЕЛ» (Росія) в грошовому еквіваленті становила 74,1%, Westinghouse (Швеція) - 25,9%.

 

 
Коментарі (0)