ГоловнаНовини ЖКГЕнергозбереженняНа Дніпрі виростають острови зі сміття

На Дніпрі виростають острови зі сміття

У Дніпропетровську посеред Дніпра з'явився острів зі сміття. У його виникненні звинувачують місцеву паперову фабрику. Наразі міжрайонна екологічна прокуратура проводить відповідну перевірку.

У Дніпропетровську посеред Дніпра виріс острів сміття. За словами місцевих жителів, його довжина сягає майже 30 метрів. Нещодавно цей острів навіть зафіксували супутники. Втім, місцеві чиновники продовжують ігнорувати проблему, інформують «Факти. ictv».

У 2011 році неподалік від цього району відкрили насосну станцію, яка мала перенаправляти викиди 40-ка підприємств на очисні споруди з найсучаснішим обладнанням. Тоді держава витратила це 40 млн грн.

«Є звіт нашого попереднього губернатора, що на 70% зменшились викиди у річку Дніпро і Самара. Коли я прочитав це в Інтернеті – я був вражений», - розповідає керівник ініціативної групи житлового масиву «Південний» Сергій Пєтухов.

Примітно і те, що за всі ці роки жодна інстанція не перевірила, з чого цей острів і як вплинув на акваторію Дніпра.

«Виробництво паперу, целюлози може бути дуже небезпечним, адже там присутні хімічні сполуки, деякі з яких дуже токсичні. Там і кислоти, і луги, і феноли, і формальдегіди», - пояснює керівник громадської організації «За право громадян на екологічну безпеку» Наталя Кожіна.

В управлінні екології міськради коментувати будь-що відмовились. Екологи ж заявляють, що відходи у воді – це викиди місцевої паперової фабрики. А там запевняють, що скидають чисту воду, бо підприємство має власні очисні споруди. До нової ж насосної станції приєднуватися не будуть через брак коштів.

Насправді ж острів утворився з відходів, які ще з радянських часів у річку скидали всі тутешні підприємства, - запевняє народний депутат Олег Царьов, додаючи, що підприємство не проти очистити ділянку Дніпра, в яку впадає Самара.


«Підприємства зверталися у самарський виконком, щоб щось зробити із землею. Треба щоб самарський виконком дав дозвіл. Було б добре, якби бюджет приєднався, тому що звалити все на одне підприємство – це тяжко», - зазначає нардеп.

Міжрайонна екологічна прокуратура після появи острова на Інтернет-мапі ініціювала перевірку підприємств, які можуть бути потенційними забруднювачами.

«До перевірки залучені також спеціалісти державної екологічної інспекції області, інспекції сільського господарства області, а також органи СЕС дніпропетровської області», - розповіла старший прокурор Дніпропетровської міжрайонної екологічної прокуратури Наталя Міщук. Перевірятимуть прокурори не лише підприємства, а й органи влади, які дозволили скидати відходи не через нову станцію. Результати обіцяють оприлюднити за місяць.

 
Коментарі (0)