ГоловнаНовини ЖКГГазопостачанняНа Євросоюз подадуть в суд через «Північний потік-2»

На Євросоюз подадуть в суд через «Північний потік-2»

Компанія Nord Stream 2 вимагає для себе виключення з нових правил

Компанія Nord Stream 2, що володіє газопроводом "Північний потік - 2", повідомила про намір подати в суд на Євросоюз в разі, якщо на неї поширяться положення нової Газової директиви. Про це повідомляє Politico.

За інформацією видання, виконавчий директор Nord Stream 2 Матіас Варніг написав лист президенту Європейської комісії Жан-Клоду Юнкеру. У ньому Варніг заявив, що якщо "Північний потік - 2" не стане винятком з нових правил, то це буде "дискримінацією інвестора" і поставить під загрозу мільярдні інвестиції компанії - повідомляється, що на проектування трубопроводу було вже витрачено 5,8 млрд євро, і 10 млрд євро - на будівництво. Крім того, це буде порушенням міжнародних договорів з боку Євросоюзу, впевнений Варніг.

Нагадаємо, згідно із затвердженими раніше поправкам в Газову директиву ЄС, видобуток і транспортування газу не можуть перебувати під контролем однієї компанії. Оскільки нова директива поширюється і на трубопроводи третіх країн, "Газпрому" доведеться відмовитися від права власності на ту частину трубопроводу, що пролягає по території Євросоюзу, і відкрити його використання для третіх сторін.

Директива передбачає наявність винятків для нових трубопроводів, проте вони повинні бути схвалені Європейською комісією і підлягати суворим умовам. Представники Nord Stream 2 стверджують, що "Північний потік 2" має право на таке виключення, проте в Євросоюзі з цим не згодні.

"Трубопровід повинен бути готовий до комерційної експлуатації на дату набрання чинності зміненої директиви, щоб розглядати його як існуючий трубопровід згідно з новим законодавством. Сумнівно, що" Північний потік-2 "почне діяти до вступу в силу зміненої директиви", - заявили в Єврокомісії.

Нагадаємо, що проти "Північного потоку - 2" активно виступають Україна, Польща, країни Балтії і США. Вони закликають владу Європейського Союзу заблокувати цей проект, заявляючи, що це "газова голка", яка збільшує залежність європейців від поставок енергоносіїв з РФ.

Україна в разі запуску двох ниток газопроводу загальною потужністю 55 млрд кубометрів на рік втратить 2-3 млрд дол. Доходу від транзиту блакитного палива через свою ГТС, а це майже 3% ВВП. Введення в експлуатацію "Північного потоку - 2", вартість якого оцінюється в 9,5 млрд євро, намічений на кінець 2019 року.

Раніше посол США Річард Гренелл відправив листи з погрозами накласти санкції на німецькі компанії, які будують "Північний потік - 2". Маас в зв'язку з цим зазначив, що не його справа говорити послам, що їм дозволено, однак додав, що "самі Сполучені Штати повинні вирішити, чи відповідає подібний стиль профілювання інтересам США".

 

 
Коментарі (0)