ГоловнаНовини ЖКГЕлектроенергетикаНа ХАЕС після капремонту через неуважність згорів гігаватного генератор

На ХАЕС після капремонту через неуважність згорів гігаватного генератор

Сталося це в результаті неуважності співробітників станції. Чистили систему і забули в системі охолодження матерчатий пиж

Сталося це в результаті неуважності співробітників станції. Чистили систему і забули в системі охолодження матерчатий пиж.

Про це на своїй сторінці в ФБ розповів представник президента в уряді, нардеп від президентської партії «Слуга народу» Андрій Герус: «Надзвичайна подія сталася у другому енергоблоці, проте в ХАЕС повідомляють, що - в першому.

В середині серпня (після 9-ти місячного ремонту) при запуску в роботу горить генератор на 2-му блоці Хмельницької АЕС (в системі охолодження забули пиж з тканини, яким чистили систему охолодження). Відбувається повна автоматична зупинка атомного блоку потужністю 1000 МВт. В результаті для успішного проходження опалювального сезону постала необхідність накопичити ще 1 млн тонн вугілля ».

Керівництво «Енергоатому», в чиєму підпорядкуванні знаходиться ХАЕС, прийняло рішення приховати факт недбалості і списати все на диверсію.

Журналісти повідомляють, що перший енергоблок знаходився з середини листопада минулого року на капітальний ремонт і при проведенні в серпні передпускових робіт і високовольтних випробувань сталося коротке замикання обмотки статора турбогенераторної установки. В результаті - автоматична зупинка енергоблоку і серйозне внутрішнє вигоряння генератора. А далі - істотний простий обладнання, недоотримання електроенергії. За прогнозами фахівців, раніше лютого енергоблок функціонувати не стане, хоча офіційно ремонт збираються завершити до 20 грудня.

Як уклала комісія Міненергетики та вугільної промисловості, прямою причиною замикання з'явився перегрів стержня № 41Н статора. Це сталося через те, що в патрубку перебував сторонній предмет - пиж. Розслідування обставин аварії виявило також факт неприйняття персоналом ніяких захисних заходів. Відомо, що відповідні системи сигналили про небезпеку протягом 30 хвилин до замикання.

Відновлювати турбогенератор, на думку експертів, економічно недоцільно. За попередніми оцінками, завдані збитки може скласти суму, що перевищує 4 млрд грн. Буде і дефіцит електроенергії, який покривати доведеться за допомогою навантаження приватних ТЕС.

Розуміючи масштаб події, керівництво «Енергоатому» всіляко лобіює впровадження версії про диверсію. Аж до відкриття СБУ справи за відповідною статтею.

«При цьому вказане виробництва зареєстровано у відсутність відповідних підтверджуючих документів та до оголошення офіційних результатів роботи міністерської комісії за прямою вказівкою начальника ГУ КЗЕ СБУ Тріпілка А.В., який сьогодні підтримує неофіційні контакти з громадянином України Важеєвський Ю.А., що здійснює фактичний контроль за грошовими потоками ДП «НАЕК» Енергоатом в особі колишнього народного депутата України від партії «Народний фронт» Мартиненко М.В. і безпосередньо зацікавлений в збереженні поточного керівництва державного підприємства ", - пишуть ЗМІ.

Займатися цією справою доручено співробітнику СБУ Дідуху, який вже повідомив міністерської комісії з розслідування обговорюваного ПП про недоцільність подальшої роботи, вилучив всі документи і оголосив, що далі розслідуванням буде займатися спецслужба.

 

 
Коментарі (0)