ГоловнаНовини ЖКГБлагоустрійНа Хрещатику знову засохли всі каштани

На Хрещатику знову засохли всі каштани

На Хрещатику повністю всохли каштани вздовж проїжджої частини. Журналісти з'ясували, що сталося з деревами і як їх планують рятувати

На Хрещатику повністю всохли каштани вздовж проїжджої частини. Журналісти з'ясували, що сталося з деревами і як їх планують рятувати. Середина літа, а каштани вздовж Хрещатика вже лисі, передає Хроніка.інфо з посиланням на Сегодня.

"Це страшна картина. Всохлі дерева знаходяться навіть навпроти мерії. Невже чиновники цього не помічають?" - обурюється киянин Федір Сторожук.

В "Київзеленбуді" нам пояснили, що проблема - в сильній засоленості ґрунту і високому рівні загазованості вулиці:

"При таких умовах висаджувати каштани вздовж доріг недоцільно. Вони краще приживаються в паркових та прибудинкових зонах, де є регулярний полив".

Там додають, що в рамках експерименту на Хрещатику в 2017 році меценатами посаджені дев'ять видів дерев: каштан, горобина, платан, в'яз, клен двох видів, граб, дуб, пташина вишня. Обладнана система поливу. За словами організаторів експерименту, восени кияни зможуть проголосувати за вид дерева, яким засадять головну вулицю міста, а експериментальні дерева розсадять в парках міста.

"Поки в лідерах голосування - каштан, платан і в'яз. Але ми сумніваємося в тому, що доцільно на Хрещатику висаджувати каштани, оскільки є проблеми з ростом їх листя. Доцільніше садити платан і в'яз, вони добре себе почувають в негативному середовищі. Восени буде проведено останнім голосування серед киян і прийнято остаточне рішення ", - пояснив" Сегодня "Ігор Добруцький, голова громадської організації" Столичні ініціативи ".

Він також заявив, що дерева на Хрещатику гинуть через велику концентрацію солі, якою посипають вулиці в зимовий період.

"Потрібно міняти все 270 дерев, які ростуть на Хрещатику. В першу чергу - замінити грунт під ними. Підготувати контейнери, які убезпечать коріння, і встановити систему поливу. Садити маленькі саджанці марно, вони не приживуться. Потрібно висаджувати дерева в обхваті стовбура 35- 45 сантиметрів і висотою не менше 7 метрів. Сіль вражає не тільки корінь. Взимку вона піднімається в повітря і осідає на нирках дерев, які потім не розкриваються ", - розповів Добруцький.

За його словами, ціна на платан підходящої конфігурації в Європі - 2450 євро за штуку. Виходить, щоб засадити на Хрещатику 270 лунок платанами, потрібно більш 661 тис. Євро.

"Зате, зробивши це один раз, місто вирішить проблему з озелененням Хрещатика на 20-25 років", - пояснює Добруцький.

Нагадаємо, в 2013 році в столиці розгорівся скандал із закупівлею 289 італійських каштанів "Бріоті" для висадки на Хрещатику. Їх закупила компанія, яка перемогла на тендері в 2012 році. Як розповіли нам в КО "Київзеленбуд", тоді компанії було сплачено 1,5 млн грн, а сума договору становила 2,9 млн грн. Але потім виявилося, що до Києва привезли звичайні каштани. Після виявлення підміни розгорівся скандал. Почалися судові тяжби, які тривають досі.

"За рішенням суду компанія мала замінити дерева, але цього не зробила. На даний момент виконавчою службою в Київській області відкрито провадження щодо утримання з компанії боргу в розмірі понад 1,5 млн грн", - повідомили нам в "Київзеленбуді".

Нагадаємо, в останні роки київським каштанам, які ростуть на Хрещатику, помітно недобре: щоліта на деревах рижеют листя, пізніше вони їх скидають, а восени цвітуть повторно, що не дуже корисно. В результаті центральна вулиця з облисілому каштанами нагадує зону екологічного лиха, а не головну алею зеленого міста.

 

 
Коментарі (0)