ГоловнаНовини ЖКГЕлектроенергетикаНа об’єктах «Енергоатому» впровадять нову систему енергоменеджменту

На об’єктах «Енергоатому» впровадять нову систему енергоменеджменту

Держенергоефективності та Енергоатом працюватимуть над впровадженням систем енергоменеджменту на об’єктах компанії. Нововведення зможуть підвищити рівень енергоефективності на 15-20%.

Держенергоефективності та Енергоатом працюватимуть над впровадженням систем енергоменеджменту на об’єктах компанії. Нововведення зможуть підвищити рівень енергоефективності на 15-20%.

Держенергоефективності, НАЕК «Енергоатом», Інститут енергозбереження та енергоменеджменту НТУУ «КПІ імені Ігоря Сікорського» і Вища рада енергоаудиторів та енергоменеджерів України підписали спільний Меморандум про співпрацю у сфері енергоефективності.

Про це повідомляє прес-служба Урядового порталу.

В рамках Меморандуму сторони працюватимуть над підвищенням енергоефективності об’єктів НАЕК «Енергоатом», зокрема, шляхом впровадження систем енергетичного менеджменту та сучасних енергоефективних технологій на всіх рівнях.

«Підвищення енергетичної ефективності державних підприємств є рушійним фактором розвитку національної економіки. Зокрема, завдяки лише запровадженню системи енергоменеджменту, при мінімальних капіталовкладеннях можна скоротити енергоспоживання на 10-20%. Заощаджені на енергоносіях кошти варто спрямовувати на подальшу реалізацію енергоефективних заходів», - зауважив Голова Держенергоефективності Сергій Савчук.

Він також нагадав, що впровадження систем енергетичного менеджменту на підприємствах передбачено 27-ою Директивою ЄС про енергоефективність. У більшості країн ЄС всі великі підприємства запровадили енергоменеджмент та регулярно підвищують рівень енергоефективності на 15-20%.

У свою чергу Агентство забезпечило розробку та подальше затвердження низки національних стандартів серії ISO 50000 щодо впровадження енергетичного менеджменту, які почали діяти із вересня 2016 року. Так, в Україні вже більше 150 підприємств впровадили та сертифікували системи енергетичного менеджменту.

В рамках підписаного Меморандуму Держенергоефективності буде забезпечувати консультативно-методологічну допомогу у процесі впровадження системи енергетичного менеджменту в НАЕК «Енергоатом» та поширювати зазначений досвід серед інших підприємств.

Президент НАЕК «Енергоатом» Юрій Недашковський наголосив: «Розробка та запровадження енергетичної політики забезпечить впровадження в компанії економічно обґрунтованих заходів з енергозбереження та підвищення енергетичної ефективності. Така діяльність має забезпечити ряд вигод організаційного, фінансово-економічного та насамперед репутаційного характеру, що у підсумку має підвищити продуктивність та конкурентоспроможність Енергоатому, а також зміцнить довіру до компанії з боку міжнародних фінансових інституцій».

Сергій Денисюк, директор Інституту енергозбереження та енергоменеджменту НТУУ «КПІ імені Ігоря Сікорського», відзначив важливість ініціативи Енергоатому щодо підвищення енергоефективності компанії та запевнив, що Інститут буде надавати усю необхідну допомогу у питаннях розробки та реалізації заходів з енергоефективності, розробки та впровадження систем енергомоніторингу.

Президент ГО «Вищої ради енергоаудиторів та енергоменеджерів України» Вадим Улида повідомив: «Основне завдання енергоменеджменту – це забезпечення контролю та зменшення використання енергоресурсів при забезпеченні ефективності роботи компанії та дотриманні всіх вимог безпеки. Атомні електростанції НАЕК «Енергоатом» виробляють половину електроенергії в країні. Впровадження системи енергоменеджменту буде мати суттєвий економічний ефект для компанії та позитивно вплине на зменшення енергоємності економіки України, що є надзвичайно важливо в сьогоднішніх умовах».

 

 
Коментарі (0)