ГоловнаНовини ЖКГТарифи ЖКГНа облгази чекають перевірки через завищення сум у платіжках

На облгази чекають перевірки через завищення сум у платіжках

Прем'єр-міністр Володимир Гройсман анонсував масштабну перевірку облгазів через ситуацію з платіжними квитанціями, де фігурують захмарні рахунки

 

Прем'єр-міністр Володимир Гройсман анонсував масштабну перевірку облгазів через ситуацію з платіжними квитанціями, де фігурують захмарні рахунки.

Так, споживачі з різних регіонів повідомляють про «донарахування» від газовиків за минулі роки, які досягають чотиризначних чисел.

«Платіть тільки за фактично спожитий газ. Чи не більше 8,55 гривень за кубометр газу. Все інше - шахрайство з боку постачальників. Думаю, що в середу (12 листопада, - Авт.) Ми доручимо уряду або приймемо будь-якої іншої документ для того, щоб НКРЕКУ здійснила детальну перевірку всіх облгазів країни. Те, що я чую сьогодні, виходить за межі повноважень, від чого страждає населення. Напевно, навіть створимо спільну групу - НКРЕКУ, представники уряду - Мінрегіону, Міненерговугілля - і почнемо їх приводити до тями », - заявив минулого тижня глава уряду.

А в «Нафтогазі» зазначили, що додаткових боргів за газ бути не може, порадивши споживачам писати збувальникам газу листи з вимогою перерахунку, а також інформувати про інцидент Національну комісію, що здійснює регулювання у сфері енергетики і комунальних послуг (НКРЕКУ). На думку заступника начальника департаменту енергоефективності «Нафтогазу» Олексія Хабатюка, облгази і облсбити, більшість з яких належить бізнесменові Дмитру Фірташу, втягують споживачів в штучні борги, щоб позбавити клієнтів можливості скористатися своїм законним правом змінити постачальника газу (для зміни компанії споживач повинен отримати довідку про відсутність заборгованості). У держкомпанії також закликали українців ігнорувати донараховані суми.

У свою чергу облгази і облсбити кажуть, що діють відповідно до законодавства. Вони вказують, що заборгованість сформувалися в період застосування «занижених норм споживання в 2015-2018 роках». Компанії сподіваються, що найближчим часом уряд розробить механізми для врегулювання заборгованості.

Разом з тим, ПАТ «Чернігівгаз» оприлюднило свою версію того, що відбувається. Як говориться в прес-релізі, були скасовані незаконно встановлені раніше занижені норми споживання:

«У зв'язку з рішенням Верховного суду України, з 1 листопада змінені норми споживання газу для клієнтів «Чернігівгазу», у яких не встановлені газові лічильники. Це торкнеться 1,6% (5,8 тис) споживачів газу в Чернігівській області, в той час як 98,4% (350 тис) забезпечені приладовим обліком. Нові норми наближені до об'єктивного обліку споживання газу, стимулюють установку лічильників і раціональне використання газу всіма категоріями споживачів. За оцінками незалежних експертів і фахівців Асоціації газового ринку, загальна економія газу в зв'язку з ефектом від змін норм складе понад 380 млн куб.м газу на рік.

27 листопада 2018 року Верховний суд України скасував дію норм споживання газу без лічильників, які були затверджені постановами Кабінету міністрів №203 і 204 від 23 березня 2016 року. Ці постанови визнані протиправними та нечинними з моменту їх прийняття, через порушення регламенту при затвердженні, а також відсутність будь-яких обґрунтувань і розрахунків. Тому за попередні періоди і на сьогоднішній день правомочними є норми, що діяли до 1 лютого 2016 року.

У зв'язку з цим, з листопада 2018 року щомісячні обсяги споживання газу для клієнтів «Чернігівгазу» без лічильників розраховують вже з урахуванням зміни норм.

Що стосується перерахунку обсягів споживання за попередні періоди, коли застосовувалися занижені норми, що стали нелегітимними, то ця проблема вимагає врегулювання з боку Кабінету міністрів, з урахуванням виниклої заборгованості за спожитий, але не оплачений газ. Механізм компенсації такої заборгованості повинен враховувати необґрунтовані втрати, які понесли учасники ринку газу, в тому числі споживачі з лічильниками.

Науково-статистичні дослідження споживання газу, а також фактичні дані вказують на те, що норми, діючі до 1 листопада 2018 року, були майже в 3 рази нижчими за реальне споживання.» - йдеться у повідомленні компанії.

 

 
Коментарі (0)