ГоловнаНовини ЖКГФінансування ЖКГНа пенсії українцям не вистачає 168 млрд грн

На пенсії українцям не вистачає 168 млрд грн

Накопичувальні пенсії (другий рівень пенсійної системи) з’являться в Україні не раніше 2023 року

Накопичувальні пенсії (другий рівень пенсійної системи) з’являться в Україні не раніше 2023 року.

Про це в інтерв’ю LIGA.net повідомив голова Нацкомісії з цінних паперів та фондового ринку Тимур Хромаєв.

За його словами, накопичувальні пенсії “один з пунктів програми президента Зеленського”. При цьому він додав, що “запуск другого рівня пенсійної системи – точно питання не найближчої перспективи”.

“Поки ми працюємо над законопроектом, але що точно можу сказати, що запуск другого рівня не може відбутися раніше 1 січня 2023 року. Такий орієнтир ми на даний момент закладаємо в законопроект», – розповів він.

Тимур Хромаєв зазначив, що крім відсутності інфраструктури, є ще перешкода – дефіцит Пенсійного фонду (168 млрд грн в 2019 році).

Як відомо, трирівнева пенсійна система складається з таких частин: солідарної (Пенсійний фонд, який наповнюється за рахунок єдиного соцвнеску), обов’язкової накопичувальної (паралельно з ЄСВ населення робить відрахування, як правило, у недержавні пенсійні фонди) і добровільної накопичувальної (ті ж НПФ, але тільки за бажанням окремих громадян).

Нагадаємо, Конституційний суд України своїм рішенням визнав, що встановлення мінімального необхідного віку для нарахування пенсії за вислугу років — незаконно.

Як повідомлялося раніше, українцям в недалекому майбутньому тричі перерахують пенсії. У грудні 2019 року на 74 гривні збільшиться мінімальна виплата, а в 2020 році очікуються ще два перерахунку: в результаті зростання прожиткового мінімуму і завдяки осучасненню.

 

 
Коментарі (0)