ГоловнаКоментаріГазопостачанняНа що готова Росія заради «Південного потоку»

На що готова Росія заради «Південного потоку»

Російська сторона твердо має намір реалізувати проект «Південний потік». У РФ готові не тільки прокладати газопровід в обхід країн-членів ЄС, але і піти на найневигідніші для країни заходи - повністю взяти на себе фінансування будівництва.

У «Газпромі» готуються до найгіршого варіанту розвитку подій щодо будівництва газопроводу «Південний потік». А саме, у разі відсутності зовнішнього фінансування, Росія готова взяти на себе грошові зобов'язання. Про це заявив журналістам заступник голови правління концерну Олександр Медведєв, передають «Ведомости».

«Якщо ви мені скажете - а ви готові до найважчого варіанта? Так, готові. У нормі при будівництві подібних об'єктів використовуються механізми проектного фінансування, як при будівництві «Північного потоку» і «Сахаліну-2. І я думаю, що цей інструмент буде використаний і на «Південному потоці», - заявив пан Медведєв. 

До речі, бюджет морської ділянки «Південного потоку» - 10 млрд євро. З них 30% планується забезпечити за рахунок акціонерного фінансування, а 70% - за рахунок проектного фінансування.

Раніше у ЄС заявили, що будівництво газопроводу «Південний потік» частково призупинено через кризу в Україні. Реалізація проекту буде залежати від повернення Росії в правове поле.
 
 
Однак, в Болгарії, через територію якої мав би пролягати «Південний потік», закликають не робити газопровід заручником конфлікту між Росією і Україною. Про це заявив Міністр економіки та енергетики Болгарії Драгомир Стойнев.
 
«Ми повинні мати гарантії поставок природного газу. Цей проект не болгарський, а європейський. Ми ведемо постійний діалог з Єврокомісією, і 13 червня її представники прибудуть до Болгарії, щоб обговорити наявні суперечності щодо морської частини газопроводу, щоб розв'язати існуючі суперечності. Розраховую в діалозі з ЄК знайти правильне рішення. У нас є право дати відповідь на всі поставлені питання, і ми це зробимо. Мене бентежить, так це висловлювання про те, що газопровід може бути проблемою в переговорах Росії і України, але країни - члени ЄС не можуть бути заручниками цього конфлікту», - сказав Міністр, передає ИТАР-ТАСС.
 
Раніше у вівторок ЄС направив офіційний лист болгарській владі, закликавши їх призупинити реалізацію проекту «Південний потік». За словами представника ЄК Антуана Коломбані, Єврокомісія запідозрила Болгарію в наданні привілеїв російським учасникам тендеру на будівництво «Південного потоку».
 
Болгарія відчуває сильну залежність від російського газу і розглядає «Південний потік» як пріоритетний проект національного масштабу. З його допомогою країна сподівається повністю задовольнити свою потребу в газі.
 
У Росії ж готові зробити все, лише б побудувати «Південний потік». РФ твердо налаштована реалізовувати проекти «Північний потік» і «Південний потік». Якщо ж Євросоюз буде перешкоджати реалізації останнього, РФ розгляне інші варіанти прокладки газопроводу через країни, які не входять в ЄС, Про це заявив Президент Росії Володимир Путін.
 
Коментарі (0)