ГоловнаНовини ЖКГЖитлоНа столичному ринку нерухомості прогнозується підвищення попиту на 20-30%

На столичному ринку нерухомості прогнозується підвищення попиту на 20-30%

Повномасштабна війна внесла корективи у бізнес по всій Україні. Насамперед – в ринок нерухомості

 

Повномасштабна війна внесла корективи у бізнес по всій Україні. Насамперед – в ринок нерухомості. Раніше інвестувати в житло було вигідно. Особливо активно це робили в Києві. Зараз ситуація змінилася. Більшість квартир купують для власних потреб. А ті, хто можуть дозволити собі такі інвестиції, або виїхали за кордон, або не хочуть ризикувати.

У 2023 році інтерес до купівлі нерухомості склав 70-80% від довоєнного рівня. Ситуацію у 2024 році важко спрогнозувати. Все залежить від ситуації на фронті. Але можна припустити, що вона мало відрізнятиметься від минулого року та зберігатиме його тенденції.

За даними ЛУН, у 2023 році українці почали повертатися до ідеї придбання власної нерухомості, цікавитися пропозиціями на ринку. Хоча безпосередньо на угоди виходять обережно. Частина покупців поки що витримують паузу і відкладають рішення стосовно купівлі. Водночас юрист з нерухомості Володимир Копоть уточнює, що пожвавлення попиту стосується не інвестицій, а купівлі квартир для себе.

Копоть вважає, що на ринку нерухомості в цьому році не буде позитивних зрушень. Угоди відбуватимуться, але деякі з них будуть спекулятивними через законопроєкт про мобілізацію.

"На вторинному ринку чоловіки будуть масово продавати квартири своїм дружинам, матерям, сестрам. У законопроєкті про мобілізацію зазначено, що якщо чоловік не прийде в ТЦК за повісткою, йому буде заборонено здійснювати будь-які операції з майном, будуть арештовані рахунки. Зараз вже є певний ажіотаж, коли чоловіки переписують свої активи на жінок", – розповів юрист.

Ті, кому потрібна квартира для себе, купуватимуть, попри ціни. Такі угоди укладають навіть в регіонах, які часто опиняються під ворожими атаками, наприклад у Херсоні та Харкові. Водночас люди шукають житло вже з ремонтом. Подекуди українці, які виїхали з країни та не планують повертатися, продають мебльовану нерухомість. Пошук такого житла пов'язаний найперше зі здорожчанням матеріалів, дефіцитом будівельників та інших спеціалістів.

 

 

 
Коментарі (0)