ГоловнаНовини ЖКГФінансування ЖКГНа українців чекає подальше підвищення пенсійного віку - СБ

На українців чекає подальше підвищення пенсійного віку - СБ

Уряд України може використовувати підвищення пенсійного віку, щоб скоротити дефіцит Пенсійного фонду

Уряд України може використовувати підвищення пенсійного віку, щоб скоротити дефіцит Пенсійного фонду. Про це, в інтерв'ю «Економічній правді» розповів старший економіст Світового банку Олексій Случинський.

Коментуючи результат провдення пенсійної реформи, Случинський назвав її в цілому успішною:

"На наш погляд, уряд з цим впорався добре. В цьому законі знайшли відображення важливі ідеї в страхових і соціальних аспектах. Він створив стимули участі населення в пенсійній системі, в тому числі через прив'язку віку виходу на пенсію до тривалості трудової кар'єри.

Людина тепер розуміє: щоб отримати право на пенсію в певному віці, потрібно мати необхідний стаж. Це страховий аспект. Люди стажем заробляють собі право на більш тривалий період отримання пенсії. Цей фактор створює стимул до участі. "- заявив експерт.

За словами банкіра, існує три способи скорочення дефіциту ПФ. Перший спосіб передбачає збільшення ставки ЄСВ, другий варіант - підвищення загальних податків, які не нарощуючи податкове навантаження на фонд оплати праці і третій варіант - підвищення пенсійного віку.

"Розрахунки, які ми робили, кажуть: домогтися бездефіцитного Пенсійного фонду буде неймовірно складно і, напевно, навіть неможливо.

Після істотного і різкого скорочення ЄСВ, незважаючи на ті зміни, які частково були націлені на поліпшення фіскальної ситуації в Пенсійному фонді, включаючи нещодавнє підвищення мінімальної зарплати, повністю закрити діру фінансування, на наш погляд, буде нереально.

Є нова ініціатива уряду про введення регресивної ставки ЄСВ, а й цього буде мало. Нам не втекти від дотування ПФ в контексті сьогоднішніх параметрів системи, хоча важливі кроки зроблені і робляться. Міністерство соціальної політики розуміє проблематику і правильно реагує. "- вважає Случинський.

Крім того, на думку фахівця, ефективним способом підвищення пенсійного віку буде його прив'язка до трудового стажу.

«Зараз у людини з мінімальним стажем є право виходу на пенсію в 60 років. Це досить низький рівень. З огляду на, що ми живемо довше, з часом пенсійний вік буде підвищуватися. Рано чи пізно ми до цього питання повернемося », - розповів Случинський.

Як повідомлялося раніше, прем'єр-міністр України Володимир Гройсман заявив про те, що зараз недостача всієї системи пенсійних виплат становить близько 140 млрд гривень. 

 
Коментарі (0)