ГоловнаНовини ЖКГТранспортНа Укрзалізницю очікує три етапи реформування

На Укрзалізницю очікує три етапи реформування

За словами Сергія Болоболіна, якщо не розпочати реформування залізничної галузі, то до 2015 року залізничники будуть змушені зупинити 94% рухомого складу внаслідок фізичного зносу або витратити величезні кошти на проведення капітального-відновного ремонту

Для того, щоб почати оновлення основних фондів, Укрзалізниці на найближчі 20 років, враховуючи всі можливі джерела (а це близько 50 млрд грн.) необхідно 100 млрд грн. Про це повідомив перший заступник генерального директора Укрзалізниці Сергій Болоболін.

Про це «У.К.» повідомили у прес-службі Укрзалізниці.

Сьогодні і підприємства, і клієнти, і пасажири  ставлять вимоги до якості перевезень та надання послуг. «Якість можна змінити, лише кардинально та в максимально стислі терміни оновивши основні фонди залізниць України – локомотиви, вагони тощо. Для цього потрібно створювати прозорі зрозумілі умови залучення інвестицій. Структурне реформування залізничного транспорту дозволить зрушити процес з мертвої точки», - заявив Сергій Болоболін.

«Процес реформування дозволить залучити інвестиції як міжнародних фінансових структур, банків, так і приватних корпорацій. У першу чергу ми розраховуємо на залучення коштів на придбання рухомого складу. Для цього потрібно вибудувати зрозумілу структуру та стимулюючу тарифну політику, щоб інвестор розумів, куди він вкладає кошти і що він отримає у результаті. А він має отримати прибуток. Ми ж, зі свого боку, отримаємо новий рухомий склад, що дозволить збільшити обсяги перевезень. Таким чином повністю задовільним потреби нашої економіки в перевезеннях, а це найголовніше», - зазначив Сергій Болоболін.

На сьогоднішній день український залізничний транспорт перевозить понад 45% пасажирів і понад 80% вантажів, і залишається основним перевізником промисловості Україні. При цьому у залізничну галузь за останні роки вкладається капітальних інвестицій лише близько 3% від загальних державних витрат, тоді як в розвинених країнах світу - близько 10 - 15%.

Також за словами Сергія Болоболіна, якщо не розпочати реформування залізничної галузі, то до 2015 року залізничники будуть змушені зупинити 94% рухомого складу внаслідок фізичного зносу або витратити величезні кошти на проведення капітального-відновного ремонту, що дозволить лише на кілька років продовжити термін експлуатації техніки.

«На сьогоднішній день зношеність електропоїздів становить близько 60%, дизель-поїздів і електровозів - у середньому 80%, а магістральних тепловозів - 99%. Що стосується вагонного парку, то тут ситуація приблизно аналогічна - він зношений на 86%. Піввагони - найпопулярніший рухомий склад, зношений на 88%. Якщо копнути глибше, то у нас 46% вагонного парку експлуатується за межами нормативного терміну», - розповідає Сергій Болоболін.

Нагадаємо, згідно Державної програми реформування залізничного транспорту має відбутися в три етапи. Зокрема, 23 лютого Верховною Радою у другому читанні будуть  розглянуті проекти закону «Про особливості утворення державного акціонерного товариства залізничного транспорту загального користування» та закону про внесення змін до Закону України «Про залізничний транспорт» (щодо розмежування функцій державного і господарського управління галуззю), після чого розпочнеться створення акціонерного товариства. Що стосується другого і третього етапів - вони поступово пройдуть до 2019 року.

Анна Недогибченко

 
Коментарі (0)