ГоловнаНовини ЖКГЖитлоНа власників багатоповерхівок можуть «повісити» обов’язки ЖЕКів

На власників багатоповерхівок можуть «повісити» обов’язки ЖЕКів

Мінрегіон пропонує власникам багатоповерхівок самим визначати спосіб управління будинком та встановлювати порядок надання послуг з утримання будинку. У відомстві вважають, що саме власники повинні слідкувати за станом будинків.

Влада вважає, що слідкувати за станом багатоповерхового будинку та контролювати якість надання житлово-комунальних послуг повинні саме власники багатоповерхівок. Про це заявив Перший заступник Міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Володимир Кістіон під час засідання круглого столу «Стан та проблеми розвитку підприємств житлово-комунального господарства», передає прес-служба Мінрегіону.

«Одними з основних споживачів житлово-комунального господарства є власники багатоповерхових будинків. Саме вони мають стати реальними замовниками послуг та забезпечити повний контроль за станом будинку та наданням житлово-комунальних послуг», - сказав замміністра.

За його словами, розбалансованість системи теплопостачання, погіршення якості послуг та припинення функціонування системи централізованого теплопостачання є наслідком відсутності у 2/3 населених пунктах оптимізованих систем теплопостачання та самовільні дії щодо від’єднання від теплових мереж. Тож, власник сам повинен визначати, в який спосіб управляти будинком.

«Власник в багатоповерховому будинку має самостійно визначати спосіб управляння будинком та порядок надання послуг з утримання будинку, їх об’єм та вартість, а також визначати порядок проведення реконструкції та капітального ремонту. Саме для врегулювання цих питань Мінрегіоном розроблені два законопроекти: «Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку» та «Про житлово-комунальні послуги», - розповів Володимир Кістон.

Як повідомляла «Україна Комунальна» раніше, мешканці багатоповерхових будинків на порозі великих змін. Зрівняння в правах з власниками приватних будинків може для них виявитися занадто дорогим задоволенням. Натомість у держави припинить «боліти голова» щодо фінансування багатоповерхівок.

 
Коментарі (1)
Sergiy
17 Лютого 2015 p. 14:27
Для того, щоб власники управляли будинком ,що значить майном спільної власності,необхідно внести зміни до свідотства права власності, в якому мають бути зазначені відомості про майно та земельні ресурси спільного користування.Тоді тільки юридично можна передати комусь в довірче управління. Навіть сусіду.Квартирою власники і так управляють. А енергоносії та воду потрівно заявляти, як товар в необхідній кількості або як колективний споживач,або в кожну квартиру окремо.Оскільки монополістів не можна пускати в будинок, то наймаємо енергосервісну компанію або дядю Ваня ,який допоможе співласникам ,якщо самі не вміють, раціонально їх використовувати та забезпечувати комфортні умови проживання.