ГоловнаНовини ЖКГУтилізація ТПВНа Вінниччині збудують сміттєпереробний завод за польським проектом

На Вінниччині збудують сміттєпереробний завод за польським проектом

Цей меморандум є частиною реалізації Концепції інтегрованого розвитку “Вінниця-2030”, а точніше – її екологічної складової

9 квітня у Вінницькій міській раді було підписано меморандум між міським головою Сергієм Моргуновим та контент-координатором проекту Domat Consulting Ярославом Пасеком про наміри збудувати сміттєпереробний комплекс в с. Людавка Жмеринського району. 

Як зазначив мер Вінниці Сергій Моргунов, цей меморандум є частиною реалізації Концепції інтегрованого розвитку “Вінниця-2030”, а точніше – її екологічної складової. “Євросоюз до 2030 року планує зберегти на звалищах до 10% сміття, а решту – виключно переробляти. Для цього там вже прийняті відповідні закони. Ми повинні рухатися в тому ж напрямку та працювати над тим, щоб зменшувати вплив на екологію”, – зазначив міський голова.

“В 2007 році за допомогою партнерів з Кельце ми серйозно підійшли до реновації полігону на Стадниці. Пізніше ми запровадили роздільний збір сміття, закупили новітню техніку, а сьогодні підходимо до кардинально нового етапу: робота над інвестиційним проектом щодо будівництва сміттєпереробного заводу”, – Сергій Моргунов.

Як зазнавич заступник міського голови Микола Форманюк, наразі триває розробка проектно-кошторисної документації для будівництва, сьогодні на ділянці в Людавці, де планується спорудження підприємства, вже підведено електрику, здійснено підготовчі роботи, на 70% готова адміністративна будівля. Інвестиції в проект складатимуть 15-20 мільйонів євро – це спільне фінансування Вінниці та Кельце, термін реалізації проекту – 2-3 роки. Сам проект заводу мають виготовити приблизно протягом півроку, але точно – до кінця 2019 року.

– Слід зауважити, що жодного спалювання сміття на цьому заводі не передбачається, йдеть виключно про переробку відсортованого сміття, з подальшим перетворенням його, зокрема, на будівельні матеріали. Тут також будуть захоронені виключно інертні відходи, але не більше 20% від загальної кількості сміття. В подальшому ми маємо вийти на цифру 7-12% захоронення. – говорить Форманюк.

За словами заступника мера Вінниці, перед будівництвом заводу, його проект має пройти всі передбачені законом процедури: від екологічної експертизи до громадських слухань. Очікується, що на підприємстві буде створено близько півсотні робочих місць.

Також Микола Форманюк повідомив, що в рамках реалізації цього проекту передбачається проведення великої роботи щодо сортування сміття самими вінничанами, а також що стосується доставки відходів до місце переробки. Зокрема йдеться про чіповані контейнери, камери спостереження, аби чітко розуміти, яке сміття звідки “приїхало” на переробний завод. “Це буде перший такий завод в Україні, нічого подібного в нашій державі ще не має”, – переконує Микола Форманюк.

“Ми хочемо передати ті технології, які вже застосовуються в Кельце, однак не пвторити тих помилок, які були допущені в Польщі. Проект має бути завершений за 2-3 роки, паралельно з цим планують покращити систему збору відходів в місті, тому що ці речі дуже пов’язані”,  сказав Ярослав Пасек

 

 
Коментарі (0)