ГоловнаНовини ЖКГБудівництвоНа захист переселенців зі старих будинків стали будівельники

На захист переселенців зі старих будинків стали будівельники

Будівельники України в цілому підтримують зміни в законопроекті про реконструкцію кварталів (мікрорайонів) застарілого житлового фонду, але бачать у ньому ряд недоліків.

Конфедерація будівельників України підтримує ініціативу в законопроекті №2496 обмежитися згодою більше 60% власників житла при проведенні комплексної реконструкції кварталів застарілого жилфонду, проте відзначає ряд неврахованих в законопроекті положень.

За словами президента Конфедерації Лева Парцхаладзе, в цьому документі запропоновано дуже важливий момент - для проведення комплексної реконструкції кварталу чи мікрорайону достатньо згоди 60% його мешканців. У цілому, пропоновані зміни сприятимуть прискоренню процесу реконструкції.

Однак, на думку Конфедерації, основні моменти не враховані в документі: житло, яке надається повинно бути з внутрішніми оздоблювальними роботами, достатніми для переселення та проживання. Список таких робіт повинен визначатися центральним органом від виконавчої влади з питань будівництва та архітектури.

Крім того, у Конфедерації відзначають, у запропонованому законопроекті не враховано надання права органам місцевої влади приймати рішення про знесення аварійного будинку за згодою самих мешканців або наявності відповідного висновку Науково-дослідного Інституту в будівельних конструкцій або іншої відповідної організації в технічному стані такого будинку.

«Житло, куди переселяються мешканці повинно знаходитися виключно в тому адміністративному районі населеного пункту, в межах якого проводиться комплексна реконструкція кварталу чи мікрорайону. Дуже важливо зберегти інфраструктуру, щоб, наприклад, діти могли відвідувати той же дитячий сад або школу без додаткових труднощів», - додав Лев Парцхаладзе.

Нагадаємо, народні депутати запропонували в законопроекті №2496 «Про внесення змін до Закону України «Про комплексну реконструкцію кварталів (мікрорайонів) застарілого житлового фонду», який зареєстровано в парламенті 3 липня 2013, полегшити умови для відселення мешканців будинку при проведенні комплексної реконструкції кварталів застарілого житлофонду, обмежившись згодою більше 60% власників і орендарів житлових і нежитлових приміщень будинку, тоді як наразі необхідна згода всіх власників квартир.

Документом також пропонується прив'язати площу квартири, яка надаватиметься власнику житла у разі реконструкції будинку, до загальної площі, а не житлової. Таким чином, загальна площа житла, яке надаватиметься власнику безкоштовно, може бути збільшена до 50% загальної площі квартири будинку, що підлягає знесенню.

При цьому пропонується ввести заборону на примус власника квартири, якому надано новозбудоване житло, оплачувати вартість перевищення загальної площі наданої йому квартири, зазначеної вище.

 
Коментарі (0)