ГоловнаНовини ЖКГБлагоустрійНабула чинності норма щодо використання світловодів для природного освітлення приміщень

Набула чинності норма щодо використання світловодів для природного освітлення приміщень

Такі зміни сприятимуть не лише економії на енерговитратах, а й підвищенню комфорту в приміщеннях за рахунок освітлення природним способом.
28 лютого 2019 року вступили в дію оновлені державні будівельні норми щодо природного та штучного освітлення (ДБН В.2.5-28:2018 «Природне і штучне освітлення»), які унормували використання світловодів у якості природного освітлення приміщень під час енергозберігаючого будівництва та в приміщеннях, де немає вікон, денного освітлення або можливості проводити електрику.
 
За його словами, такі зміни сприятимуть не лише економії на енерговитратах, а й підвищенню комфорту в приміщеннях за рахунок освітлення природним способом.
 
Крім цього, конструкції деяких світловодів дозволяють взагалі не використовувати електрику, адже не тільки передають світло вдень, а й накопичують його для застосування ввечері.
 
Згідно з ДБН, для освітлення природним світлом приміщень, що не мають зовнішніх огороджень, а також зон приміщень, віддалених від світлопрорізів, рекомендується застосовувати світловоди. Їх можна проектувати у приміщеннях, де:
 
— немає можливості забезпечити належний рівень природного освітлення іншим способом (виробничі та інші приміщення);
 
— відсутнє денне освітлення, а проектування вікон неможливе (підвальні приміщення, закриті коридори, приміщення без зовнішніх стін тощо);
 
— є значна недостатність денного світла або немає можливості провести електрику;
 
— при енергозберігаючому та іншому будівництві.
 
ДБН розроблено на заміну діючих ДБН 2006 року.
 

Державні будівельні норми (ДБН) – обов’язкові до виконання нормативні акти, які використовуються під час проектування нових та реконструкції існуючих будівель, кварталів, мікрорайонів відповідно до їх призначення. 

 
Коментарі (0)