ГоловнаНовини ЖКГПодіїНацбанк прогнозує падіння реальних доходів українців

Нацбанк прогнозує падіння реальних доходів українців

Номінальні та реальні доходи українців у другому кварталі 2020 року знизяться. Такі висновки зробили експерти Національного банку України в "Інфляційному звіті" за квітень
Номінальні та реальні доходи українців у другому кварталі 2020 року знизяться. Такі висновки зробили експерти Національного банку України в "Інфляційному звіті" за квітень, повідомляє пресслужба НБУ.
 
За даними НБУ, у січні—лютому 2020 року середня номінальна заплата зростала високими темпами (16% р/р). Утім, вже в березні темпи її зростання знизилися до 12% р/р, а в окремих видах діяльності, вплив карантинних обмежень на які позначився найбільше — у готельноресторанному бізнесі, авіаційному транспорті, — навіть знизилася.
 
Карантинні обмеження, швидше за все, позначилися на неформально зайнятих працівниках (у 2019 році рівень неформальної зайнятості становив 21%).
 
Водночас, за прогнозами експертів, у ІІ кварталі 2020 року менші доходи від оплати праці будуть частково компенсовані збільшенням соціальних допомог.
 
У НБУ в цьому контексті нагадують про ухвалений закон для забезпечення соціальних та економічних гарантій у зв’язку з поширенням коронавірусу. Він, зокрема, передбачає надання допомоги з часткового безробіття для працівників малих та середніх підприємств. Крім того, на період дії карантину і протягом місяця після його закінчення, збільшено мінімальний розмір допомоги по безробіттю, зазначають у Нацбанку.
 
Також спеціалісти нагадують про посиленння соцзахисту пенсіонерів: постановою КМУ передбачено підвищення пенсійних виплат пенсіонерам, старшим 80 років, проведення індексації пенсій з 01 травня та інші окремі підвищення.
 
“Це підтримає високі темпи зростання пенсій у ІІ кварталі”, — зазначають експерти.
 

Крім того, за прогнозами НБУ,ймовірно, вплив кризи буде м’якшим на ті види діяльності, попит на які під час карантину збільшився, зокрема послуги доставки, телекомунікацій та зв’язку. 

 
Коментарі (0)