ГоловнаНовини ЖКГПодіїНаціональний банк України пропонує заокруглювати ціни

Національний банк України пропонує заокруглювати ціни

У Національному банку України запропонували правила заокруглення цін, які передбачають закруглення лише загальної суми розрахунків у чеку.
У Національному банку України запропонували правила заокруглення цін, які передбачають закруглення лише загальної суми розрахунків у чеку, повідомляє прес-служба НБУ.
 
Підприємства й надалі зможуть встановлювати ціни, які закінчуються на 99 копійок. При цьому сума розрахунку до 10 копійок заокруглюватиметься наступним чином.
 
“Якщо сума розрахунку закінчується на 1, 2, 3, 4 копійки — вона заокруглюється до 0 у сторону зменшення (вигода покупця). Якщо сума розрахунку закінчується на 5, 6, 7, 8, 9 копійок — вона заокруглюється до 0 у сторону збільшення (вигода продавця)”, — повідомили у НБУ.
 
Варто сказати, що українці й надалі зможуть використовувати монети дрібних номіналів для купівлі товарів та послуг.
 
“Монети (1, 2, 5, 25 копійок) залишаться в обігу необмежений період часу. Громадяни зможуть розраховуватися ними або обмінювати накопичені монети у банківських установах”, — наголосив регулятор.
Отже, у разі наявності монет відповідних номіналів у покупця, чи у продавця, споживачі зможуть використовувати їх у розрахунках.
 
Нагадаємо, Національний банк України підготував проект постанови про відмову від карбування монет дрібного номіналу – 1, 2, 5 та 25 копійок.
 

Згідно з проектом постанови НБУ “Про оптимізацію обігу монет дрібних номіналів”, запропоновано припинити карбування монет: номіналами 1, 2, 5 копійок (оскільки вони припинили відігравати істотну роль у розрахунках населення за товари та послуги) та монет номіналом 25 копійок (оскільки у разі відсутності монет номіналами 1, 2 та 5 копійок 25 копійок не будуть розмінюватися 10 копійками). 

 
Коментарі (0)