ГоловнаНовини ЖКГГазопостачанняНацрегулятор анулював ліцензію з розподілу газу "Донецькоблгаз" через порушення законодавства

Нацрегулятор анулював ліцензію з розподілу газу "Донецькоблгаз" через порушення законодавства

За результатами перевірки було встановлено, що ліцензіат двічі протягом 2020 року не виконав умови відповідного договору з транспортування природного газу
Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг анулювала ліцензію з розподілу газу ПАТ "Донецькоблгаз" за порушення законодавства та зловживання під час постачання природного газу. 
 
Про це повідомила пресслужба Нацрегулятора.
 
"НКРЕКП за зверненням ТОВ "Оператор газотранспортної системи України" провела перевірку на предмет дотримання ПАТ "Донецькоблгаз" вимог законодавства щодо здійснення господарської діяльності з розподілу природного газу», - говориться в повідомленні.
 
За результатами перевірки було встановлено, що ліцензіат двічі протягом 2020 року не виконав умови відповідного договору з транспортування природного газу, укладеного з ТОВ "Оператор газотранспортної системи України", в частині оплати вартості щодобових небалансів за газові місяці жовтня, листопада та грудня 2020 року. Це призвело до того, що заборгованість ПАТ "Донецькоблгаз" станом на 16.03.2021 за врегулювання щодобових небалансів за вказані газові місяці минулого року склала 353,9 млн грн (з ПДВ) або 87,12 % від загальної їх вартості.
 
Комісія прийняла рішення анулювати ліцензії на право провадження господарської діяльності з розподілу природного, нафтового газу і газу (метану) вугільних родовищ, видану ПАТ "Донецькоблгаз".
 
Ліцензія ПАТ "Донецькоблгаз" анульовується з 1 серпня 2021 року".
 
"Переважна кількість мереж підприємства – це державна власність. Тому ми звертаємось до Міненерго, Фонду державного майна, НАК "Нафтогаз України" як власника 38% акцій "Донецькоблгазу" з тим, щоб вони визначились, якому підприємству будуть передані ці мережі. До 1 серпня 2021 року НКРЕКП має видати ліцензію новому підприємству, яке почне діяльність з чистого листа", - зазначив голова Комісії.
 

Також він наголосив, що дії "Донецькоблагазу" - це не просто повторне порушення ліцензійних умов, це диверсія проти споживачів, проти країни. 

 
Коментарі (0)