ГоловнаНовини ЖКГЕлектроенергетикаНацрегулятор скасував з учасників ринку електроенергії намічені штрафи за «маніпуляції»

Нацрегулятор скасував з учасників ринку електроенергії намічені штрафи за «маніпуляції»

Національна комісія, що здійснює державне регулювання в галузі енергетики та комунальних послуг, зняла заплановані штрафи з більшої частини порушників ринку електричної енергії
Національна комісія, що здійснює державне регулювання в галузі енергетики та комунальних послуг, зняла заплановані штрафи з більшою частини порушників ринку електричної енергії у період з 01.12.2019 – до 29.02.2020рр, для 15 учасників застосувала мінімальні штрафи розміром у 85 тис гривень, про це повідомила ExPro.
 
Дане рішення регулятор прийняв на засіданні 9 липня.
 
«Національною комісією протягом 2 місяців були зібрані матеріали та пояснення всіх учасників ринку… В даному випадку до перевірки потрапили ліцензіати – виробники, постачальники і трейдери. Основний великий висновок, щодо всіх учасників, полягає в тому, що всі учасники недосконало планують свої обсяги виробництва, постачання та продажу», - зауважила членкиня НКРЕКП Ольга Бабій.
 
За словами Бабій, в такий спосіб Комісія в деяких випадках спостерігає ненормальну ситуацію з обсягами та ціноутворенням на РДН та балансуючому ринку.
 
Ольга Бабій зазначила, що комісія врахувала зауваження виробників електричної енергії, які потрапили до переліку можливих порушників, адже вони за результатами перевірки надали вичерпні пояснення. Зокрема, як вони діяли, як були облаштовані їх виробничі та торгові графіки.
 
«Тому, що стосується виробників, а це саме «Донбасенерго», ТЕЦи… Дані акти ми пропонуємо закрити без порушень і долучити до матеріалів справ, тому що прямих порушень норм так законів у даних учасників не виявлено», - сказала Бабій.
 
НКРЕКП окремою групою виділила постачальників, які здійснювали свою діяльність на ринку, але за результатами їх аналізу було виявлено недосконале прогнозування їх обсягів замовлення, обсягів реалізації та прогнозованих обсягів постачання, через що вони часто потрапляли у балансуючу групу, і в такий спосіб завдавали певних непорозумінь «Укренерго».
 
Як повідомила Бабій, дана їх поведінка, в рамках наявності профіциту на балансуючому ринку не є загрозливою. Але якщо, на балансуюючому ринку в ОЕС буде дефіцит, то така поведінка може призводити до негативних наслідків, як фінансових так і технічних.
 
«Ми вважаємо, що дані учасники ринку, порушували правила, а саме Пункт 4.9.2 (Правил ринку РДН та ВДР -ред), який забов’язує їх належним чином прогнозувати свою діяльність і не допускати не належних небалансів, ми вважаємо що дана дія є порушенням, і пропонуємо застосувати до них мінімальний штраф 85 тис грн, застерегти від подальших дій і в подальшому детально забезпечувати прогнозування», - зазначила членкиня регулятора.
 
Вона також додала, що всі учасники ринку мають розуміти, що закон новий, а тому не всі учасники ринку досконально знають правила ринку: «Для нас було відкриттям, що не всі учасники які писали пояснення, навіть не знали, що у них був укладений договір з «Укренерго» по балансуюючому ринку і його не читали до кінця».
 
«Закликаємо до подальшого детального прогнозування своєї діяльності і не допускати в подальшому таких дій… В даному випадку, ми вважаємо, що такі дії не підходять під визначення «маніпуляція», а підходять під критерій – порушення діючих правил», - підкреслила Бабій.
 
В свою чергу, голова комісії Валерій Тарасюк сказав, що комісія виділила 15 компаній, які б не пройшли перевірку від «Укренерго» на наявність засобів, або наявність товару який може виставлятись на ринок. Цим 15 компаніям НКРЕКП встановила мінімальний штраф у 85 тис грн.
 

«Ми не хочемо створювати ворожих відносин з нашими ліцензіатами, а навпаки ми визнаємо, що ми партнери у побудові нового ринку. Ми закликаємо бути більш відповідальними, більш обережними у побудові цих відносин, цього ринку… Але ми вдячні всім учасникам, за те, що приймають участь, радять…», - сказав Тарасюк. 

 
Коментарі (0)