ГоловнаНовини ЖКГГазопостачанняНад умовами постачання газу з РФ в Україну «поміркує» суд

Над умовами постачання газу з РФ в Україну «поміркує» суд

Україна подала спеціальний окремий позов до Стокгольмського арбітражного суду в рамках загальної процедури, який покликаний встановити тимчасову ціну на російський газ і тимчасові умови його постачання.

Українська сторона в рамках загальної процедури подала спеціальний позов до Стокгольмського арбітражного суду щодо постачання газу з РФ: «Якщо ми не дійдемо до домовленості в трьохсторонньому форматі, суд сам прийме рішення про тимчасові умови постачання газу», - наголосив Прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк у програмі «Шустер Live» на Першому національному телеканалі в п’ятницю, 3 жовтня.

Арсеній Яценюк зазначив: для того, аби пройти зиму, не вистачає 5 мільярдів кубічних метрів газу. За його словами, зараз є два варіанти вирішення цієї проблеми. «Ми проводимо переговори: Європейський Союз і Україна, як одне ціле, і Росія - з метою підписати тимчасову угоду до 31 березня на постачання природного газу», - окреслив він перший варіант.
 
Другий шлях, за його словами, отримання рішення через суд: «Ми подали спеціальний окремий позов в рамках загальної процедури. Суд протягом місяця, якщо ми не дійдемо до домовленості в трьохсторонньому форматі, сам прийме рішення про тимчасову ціну і тимчасові умови постачання газу. Тому що зараз це вже питання енергетичної безпеки Європи».
 
Арсеній Яценюк нагадав, що російська сторона запропонувала ціну газу для України в 500 доларів США за тисячу кубічних метрів: «Коли ми відмовилися, ми пішли по шляху підписання угоди і отримання європейської ціни. Ми не просимо про жодні знижки. Ми готові платити європейську ціну».
 
Як раніше повідомляла «Україна Комунальна», Україна сплатила борги «Нафтогазу» за євробондами. За словами Прем'єр-міністра, це сталося позавчора, і було сплачено все до останньої копійки.
 
Коментарі (0)