ГоловнаКоментаріТеплоенергетикаНадзвичайний стан в енергетиці «потопить» промисловість

Надзвичайний стан в енергетиці «потопить» промисловість

Надзвичайний стан в енергетиці може призвести до багатомільйонних збитків у промисловості. На думку експертів, відповідний законопроект виписаний вкрай неякісно і потребує доопрацювання.

Прийняття законопроекту «Про особливий період у паливно-енергетичному комплексі» (№4117а) здатне зупинити українські промислові підприємства, що призведе до багатомільйонних збитків. Таку думку висловив голова українського Союзу промисловців і підприємців Анатолій Кінах, - повідомляє «УНІАН».

«У законопроекті безліч недоліків і незрозумілих моментів. Не ясно, з якого моменту можна вважати, що Росія обмежує постачання енергоресурсів в Україну? Якщо не поставлено один вагон коксівного вугілля з Росії, це теж означає, що потрібно вводити особливий режим в енергетиці?», - говорить глава УСПП.

На його думку, немає і чітких правил, як і кого будуть відключати: виходить, це питання буде вирішуватися у глави Міненерговугілля або в Кабінеті Міністрів, а це прямий шлях до корупції.

«Законопроект порушує Конституцію та безліч інших законів, тому він повинен бути як мінімум доопрацьовано», - зазначає експерт.

Старший аналітик ІК Dragon Capital Денис Саква дотримується такої ж думки.

Читайте також: Українську енергетику готують до надзвичайного стану

«Закон виписаний вкрай неякісно і в такому вигляді небезпечний для промисловості і для економіки в цілому. За нього будь-яке промислове підприємство в Україні може бути без всяких підстав відключено від енергопостачання, що звичайно неприйнятно», - зазначає Саква.

За його словами, законопроект дозволяє по суті експропріювати энергорсурсы у власників.

«Це не можна назвати сучасною європейською практикою», - зазначає експерт.

Нагадаємо, законопроект «Про особливий період у паливно-енергетичному комплексі» парламент почав розглядати тільки з третьої спроби. Документ прийнятий 4 липня в першому читанні. Законопроект надає необмежені права Міненерговугіллю в управлінні ПЕК «в особливий період».

 
Коментарі (0)