ГоловнаНовини ЖКГТарифи ЖКГНафтогаз: Газ для населення може подорожчати ще на 40%

Нафтогаз: Газ для населення може подорожчати ще на 40%

Якщо не буде продовжено державне регулювання цін для потреб населення, так звані «спеціальні зобов'язання», то ціни на газ для потреб населення зростуть на 40%

Ціни на природний газ для населення з 1 квітня 2017 можуть вирости на 40% у випадку, якщо не будуть продовжені покладені на НАК «Нафтогаз України» спеціальні зобов'язання з продажу газу для населення на пільгових умовах.

Про це повідомив головний комерційний директор «Нафтогазу» Юрій Вітренко у своїй колонці НВ Бізнес.

«Якщо не буде продовжено державне регулювання цін для потреб населення, так звані «спеціальні зобов'язання», то, виходячи з поточних цін на газ на європейських ринках, курс гривні та інших факторів, можна очікувати, що ціни на газ для потреб населення зростуть на 40%», — повідомив він.

Вітренко також нагадав, що з 1 квітня поточного року Україна дала обіцянку Міжнародного валютного фонду про лібералізацію ціноутворення на газ для потреб населення та для продовження спецобязательств бажано отримати їх схвалення.

«Якщо держрегулювання продовжать, з чим ще повинен погодитися МВФ, оскільки в меморандумі уряд обіцяв Фонду, що спеціальні обов'язки вводилися тільки до 1 квітня, то тоді підвищення цін, можливо, вдасться відкласти до жовтня», — пояснив він.

При цьому Ю. Вітренко наголосив, що якщо Стокгольмський арбітраж задовольнить позовні вимоги до російського «Газпрому» і держхолдинг почне імпортувати газ з ціною «хаб мінус», слід очікувати зниження оптової ціни для населення вдвічі порівняно з поточною ціною.

«Якщо до 1 жовтня не буде позитивного рішення в арбітражі, і якщо використовувати поточні форвардні ціни на газ з постачанням взимку 16/17 року, а інші параметри залишити незмінними, то можна очікувати, що підвищення оптових цін на газ для потреб населення складе як мінімум 47 %», — підсумував він.

Нагадаємо, спеціальні зобов'язання покладені на «Нафтогаз України» постановою Кабінету міністрів №758.

Документ передбачає низку зобов'язань. Так, згідно з постановою, ПАТ «Укргазвидобування» має продавати газ НАК «Нафтогаз України». НАК, у свою чергу, повинна формувати з придбаного газу ресурс для побутових споживачів і релігійних організацій та виробників теплової енергії, які надають свої послуги населенню.

Як повідомляв «Термінал«, раніше спостережна рада НАК «Нафтогаз України» проголосував за відсторонення Ігоря І.прокопіва від виконання обов'язків голови ПАТ «Укртрансгаз».

 

 
Коментарі (0)