ГоловнаНовини ЖКГТарифи ЖКГ«Нафтогаз»: Газ може бути дешевше, якщо «Газпром» припинить зловживати монополією

«Нафтогаз»: Газ може бути дешевше, якщо «Газпром» припинить зловживати монополією

Імпортний газ для України може бути на 20% дешевше за умови, що російський «Газпром» не буде зловживати своїм монопольним становищем

Імпортний газ для України може бути на 20% дешевше за умови, що російський «Газпром» не буде зловживати своїм монопольним становищем на європейському ринку, вважає виконавчий директор НАК «Нафтогаз України» Юрій Вітренко.

«Підтверджую, що ціна на імпортний газ для України може бути на 20% нижче. І для цього навіть не обов'язково укладати контракт між «Газпромом» і «Нафтогазом», або інший українською компанією. Для цього необхідно, щоб "Газпром" відповідно до європейських правил не зловживав своїм домінуючим становищем на європейському ринку », - написав він у Facebook.

Вітренко пояснив, що зловживання, зокрема, виражається в тому, що «Газпром» відмовляє європейським компаніям перенести точки передачі газу на кордон Україна-РФ і не тільки.

«А також необхідно, щоб« Газпром »пропонував свопи іншим газовидобувних компаній в РФ. Забираючи у них газ всередині РФ і повертаючи його на кордоні Україна-РФ, таким чином він виконує передбачену законодавством РФ функцію єдиного експортного каналу », - пояснив Вітренко.

Також, за словами топ-менеджера НАК, необхідно, щоб «Газпром» перестав фактично блокувати експорт газу з Середньої Азії в Україну і в Європейський Союз.

«Ми за те, щоб" Газпром "здійснював транзит газу через Україну за європейськими правилами. Логічно, щоб по поставкам газу теж діяли відповідно до європейських правил », - зазначив він.

Як повідомляв УНІАН, на початку травня «Нафтогаз України» подав скаргу до Європейської комісії на антиконкурентні дії російської компанії «Газпром».

 

 
Коментарі (0)