ГоловнаНовини ЖКГГазопостачання«Нафтогаз» готовий відновити газопостачання Новороздольської та Новояворівської ТЕЦ

«Нафтогаз» готовий відновити газопостачання Новороздольської та Новояворівської ТЕЦ

НАК «Нафтогаз України» готовий поновити газопостачання «Новороздольської ТЕЦ» та «Новояворівської ТЕЦ» за умови відкриття ними рахунків із спеціальним режимом використання

НАК «Нафтогаз України» готовий поновити газопостачання «Новороздольської ТЕЦ» та «Новояворівської ТЕЦ» за умови відкриття ними рахунків із спеціальним режимом використання згідно Закону України «Про теплопостачання». Новий управитель виконав вимоги статті 22 цього закону, визнавши накопичені борги та підтвердивши права на управління майном.

Про це повідомляє Департамент з корпоративних комунікацій Національної акціонерної компанії «Нафтогаз України».

Як зазначається у повідомленні, 13 жовтня набрала чинності постанова КМУ від 10 жовтня 2018 р. № 834 «Про покладення спеціального обов’язку для забезпечення загальносуспільних інтересів у процесі функціонування ринку природного газу», якою Уряд зобов’язав Нафтогаз постачати газ на об’єкти ТКЕ, майно яких арештовано та передано в управління Національному агентству з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів, як єдині майнові комплекси на період здійснення зазначеним Агентством заходів з управління.

Як раніше повідомляв УНІАН, 16 січня у Львові було затримано 4 службових осіб ТОВ «Енергія-Новий Розділ», ТОВ «Енергія-Новояворівськ» та ТОВ «Енергія» за підозрою у заволодінні понад 300 млн куб. м природного газу НАК «Нафтогаз України» на суму понад 1,4 млрд грн.

Затриманим було повідомлено про підозру у вчиненні злочину, кваліфікованого за ч. 5 ст. 191, ч. 3 ст. 28, ч. 2 ст. 366, ч. 3 ст. 209 Кримінального кодексу України.

За даними НАБУ, підприємства-власники Новояворівської та Новороздольської ТЕЦ впродовж 2013-2015 років уклали низку угод про закупівлю в НАК «Нафтогаз України» природного газу для виробництва теплової енергії населенню. З метою здешевлення тепла для цієї категорії споживачів НАК постачав комерційним ТЕЦ газ за цінами, суттєво нижчими від ринкових.

Однак, як встановили детективи НАБУ, понад 300 млн куб. м «пільгового» газу Новояворівська та Новороздольська ТЕЦ одержали незаконно, не плануючи використовувати його для потреб населення. Натомість, як з’ясувало слідство, цей газ вони використали у власній господарській діяльності для виробництва електрики, яку в подальшому реалізували ДП «Енергоринок» – її поставили за тарифом, визначеним виходячи із собівартості електроенергії, виробленої з газу за ринковою ціною.

Внаслідок описаних дій прибутковість виробництва електрики цими ТЕЦ перевищила 60% (проти 3-5% закладених в тариф Національною комісією, що здійснює регулювання у сфері енергетики та комунальних послуг. Таким чином, на переконання детективів НАБУ, ТЕЦ отримали надприбутки, співставні з розміром збитків, завданих НАК «Нафтогаз України» внаслідок цієї схеми.

Як повідомлялося, 19 жовтня, відбулося засідання обласної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій за участі голови Львівської ОДА Олега Синютки, щодо недопущення зриву опалювального сезону у містах Новояворівськ та Новий Розділ.

Довідка. Майнові комплекси «Новороздольська ТЕЦ» та «Новояворівська ТЕЦ» були передані в управління Національному агентству України з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів, в межах кримінального провадження на підставі ухвал слідчого судді Солом’янського районного суду м. Києва від 12.06.2018.

На цей час, відповідно до ст. 21 Закону України «Про Національне агентство України з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів», призначений управитель вищезазначених цілісних майнових комплексів, а саме – ПП «ГАРАНТ ЕНЕРГО М».

 

 
Коментарі (0)