ГоловнаКоментаріТеплоенергетика«Нафтогаз» під прицілом МВФ

«Нафтогаз» під прицілом МВФ

Місія зверне особливу увагу на ситуацію з НАК «Нафтогазом».

Ніяких заяв до листопада цього року представники Міжнародного валютного фонду робити не будуть, адже ця міжнародна інституція займає позицію, за якої в період піку політичної активності в певній країні, неможна робити жодних заяв задля того, аби не вплинути на політичну ситуацію всередині цієї країни. Про це в коментарі УНН повідомив економічний експерт Олег Устенко. 

Він наголосив, що МВФ не стане робити заяв, які б могли вплинути на результата виборів – це їх стандартна практика. 

Водночас Олег Устенко зазначив, що під час візиту місії, наприкінці серпня, буде обговорюватися багато питань. 

Читайте також: Український газ зросте в ціні

«Візит представників МВФ в Україну, щоб не відбулося під час перемовин, про що б не домовилися сторони, уже самий по собі позитивний сигнал. Але місія, яка їде в Україну, абсолютно технічна, візит її був запланований достатньо давно. Це місія, яка повинна буде зібрати інформацію щодо економічного стану країни, прогресу якого досяг Уряд за положеннями меморандуму, яка була підписаний з МВФ. І все», – сказав пан Устенко. 

Експерт окреслив основні позиції, які будуть обговорюватися під час візиту місії.

«Перш за все, я в цьому не сумніваюся, вони відзначать прогрес у зменшенні дефіциту державного бюджету. Протягом кількох років, починаючи з 2009 року, дефіцит державного бюджету у країні зменшується. І це повністю відповідає тим рекомендаціям, які давав фонд Україні», – зазначив Олег Устенко. 

Експерт наголосив, що у 2009 році дефіцит бюджету досягав майже 10% ВВП, то вже у 2010 він був знижений до 6,5%, 2011 – 4,5%, а на сьогодні Уряд планує 2,5% ВВП. Водночас експерт додав, що МВФ відзначить цю мету як амбіційну, яку навряд чи буде досягнуто. 

«Але вважаю, що місію вдасться переконати в тому, що зниження дефіциту навіть до рівня 3,5-4% ВВП, якого уряд зможе досягти, теж значний прогрес», – вважає експерт, додавши, що наступного року дефіцит можна буде звести десь до 3% ВВП. 

Олег Устенко зазначив, що місія зверне особливу увагу на ситуацію з НАК «Нафтогазом». 

«Нафтогаз» і далі залишається вкрай дефіцитною організацією, яка з’їдає достатньо великий обсяг ВВП. Практично всі платники податків роблять свій внесок у те, що тарифи на газ не змінюються. За моїми оцінками, дефіцит «Нафтогазу» цього року становитиме від 1-2% ВВП. Це колосальна величина, яка впливає на стабільність бюджетної політики та сковує уряд Азарова в багатьох спробах реформування економіки», – зазначив він.

Аргументом української сторони, на думку Олега Устенка, у цьому випадку може стати той факт, що підняття тарифів на газ, адже це саме те, що може вивести «Нафтогаз» на бездефіцитний стан, буде майже неможливо у період піку політичної активності. 

Нагадаємо, з 29 серпня по 5 вересня в Україні з візитом перебуватиме місія МВФ.

Однією з вимог відновлення співпраці України з МВФ і отримання чергового траншу за програмою stand by у розмірі 15,5 млрд дол. є зниження дефіциту бюджету України. За прогнозами експертів, річний дефіцит бюджету 2012 року очікується на рівні 3,5% ВВП, при тому що 1-2% становитиме дефіцит НАК «Нафтогаз України»через невідповідність тарифів на газ для населення їхній собівартості.

 
Коментарі (0)