ГоловнаКоментаріТеплоенергетикаУкраїнський газ зросте в ціні

Український газ зросте в ціні

В Україні тривають передвиборчі перегони, влада навряд чи відважиться протягом найближчих місяців вести мову про підвищення ціни на газ.

Про підвищення ціни на газ влада почне говорити вже відразу після виборів. Зокрема, газ внутрішнього видобутку може подорожчати вже на початку 2013 року. Таку думку в коментарі УНН висловив експерт Михайло Гончар.

За його словами, зважаючи на той факт, що в Україні тривають передвиборчі перегони, влада навряд чи відважиться протягом найближчих місяців вести мову про підвищення ціни на газ.

«Влада згодом (після завершення виборів – Ред.) піде на це, оскільки вона відображає інтереси великого олігархату. А всі нинішні заяви про збереження старої ціни, то, як завжди, популістські трюки. Звісно, вибори пройдуть, і до цього питання всі повернуться», – зазначив він.

Читайте також: «Газпромівський штрафний» по квотам України

«Залежно від того, яка буде обрана модель, мені здається, що це не буде відразу карколомний стрибок. Можливо, це буде в межах 25-50%», – спрогнозував Михайло Гончар, проте він вважає, що навіть за таких обставин питання підвищення оплати за «блакитне» паливо розглядатиметься поетапно.

«За логікою, двічі на рік, чи щоквартально. Варто було б поступово підвищувати цю ціну. Проте, не варто забувати, що уряд має на меті поновити відносини з МВФ», – сказав експерт.

На уточнююче запитання, чи йдеться лише про російський газ чи це стосується і газу, видобутого в Україні, пан Гончар зазначив, що переговори з МФВ змушують переглянути ціну на все без винятку «блакитне» паливо.

Читайте також: Газові амбіції України

«Я думаю, що й питання підвищення цін на газ внутрішнього видобутку буде вирішено. Можливо, це відбудеться з початку наступного року, тому що необхідно розблокувати переговорний процес з МВФ і плюс це – додаткові гроші», – резюмував він.

Нагадаємо, Міжнародний валютний фонд рекомендував Україні підвищити тарифи на газ для населення на 30% з подальшим підвищення його до рівня собівартості ресурсу, а для підприємств теплокомуненерго – на 58% із повним перенесенням цього зростання на опалювальні тарифи для кінцевого споживача – населення. Крім того, європейські фінансові емісари пропонують здійснювати подальше підвищення тарифів на газ, причому уряд має оголосити про графік подальшого підвищення на 20%, яке буде здійснюватися раз на півроку до тих пір, поки не буде забезпечено повне відшкодування собівартості ресурсу.

Зокрема, у Мінекономрозвитку, оцінивши запропоновану МВФ схему підвищення тарифів, дійшли висновку, що на неї просто «не можна погодитися». Мінекономрозвитку робить акцент на тому, що паралельно з підвищенням тарифів на газ на 30%, потрібно вживати заходів щодо поліпшення ситуації в газовому секторі. Серед них: досягнення меншої залежності від російського газу, підвищення внутрішнього видобутку, зокрема на шельфі Чорного моря, економія ресурсів, перехід ТЕЦ на інші види палива (торф, буре вугілля) зміна схем теплопостачання (потрібно перейти зі старих ТЕЦ на міні-котельні, що дозволить вивести з експлуатації неефективні ТЕЦ і на скоротити споживання газу на 20%).

 
Коментарі (0)