ГоловнаНовини ЖКГГазопостачання«Нафтогаз» «перекрив» газ для операторів газорозподільних мереж

«Нафтогаз» «перекрив» газ для операторів газорозподільних мереж

«Нафтогаз» припинив постачати газ операторам газорозподільних мереж через їх борги. Так, станом на 1 жовтня 2015 року українські оператори ГРМ заборгували компанії 5,4 млрд грн.

НАК «Нафтогаз України» з 1 жовтня 2015 року припинила постачання природного газу для покриття виробничо-технологічних витрат українським операторам газорозподільних мереж через накопичену ними заборгованість. Про це «Україні Комунальній» повідомили у прес-службі компанії.

Як зазначається, з початком дії Закону України «Про ринок природного газу» з 1 жовтня 2015 року «Нафтогаз» не є гарантованим постачальником природного газу для цих підприємств.

Примітно, в Україні здійснюють господарську діяльність близько 50 операторів ГРМ. Лише три з них повністю оплатили поставлений їм газ та продовжують отримувати «блакитне» паливо від компанії.

Станом на 1 жовтня 2015 року українські оператори газорозподільних мереж заборгували НАК «Нафтогаз України» 5,4 млрд грн за газ, використаний ними для покриття виробничо-технологічних витрат, нормованих втрат та власних потреб. 

Зокрема, заборгованість операторів ГРМ за природний газ, поставлений для зазначених потреб до 1 січня 2015 року, складала 3,2 млрд грн. За 9 місяців 2015 року «Нафтогаз» поставив операторам газорозподільних мереж ще близько 550 млн куб. м газу на суму 4,6 млрд грн, з яких 2,2 млрд грн залишалися несплаченими.

Оператори газорозподільних мереж використовують газ для забезпечення власної господарської діяльності. За відсутності відповідних закупівель «блакитного» палива та номінацій від постачальників, використання газу з газотранспортної системи операторами ГРМ є несанкціонованим. Відключити їх без переривання газопостачання для кінцевих споживачів, що не мають заборгованості, технічно неможливо.

Нагадаємо, борги підприємств за природний газ перед «Нафтогазом» за тиждень збільшились на 2,3 млрд. Наразі загальна сума боргу перед НАКом становить майже 22 млрд грн.

 
Коментарі (0)